Skocz do zawartości

330 z USA model E46 Czy jest możliwa zmiana mil na km?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Zanim zadałem pytanie przeszukałem forum. Powyższe pytanie powtarzało się wielokrotnie ale odpowiedzi dotyczyły innych modeli w których wystarczyło tylko zmienić język w komputerze pokładowym. W mojej beemce /wersja amerykańska/ nie ma takiej funkcj /no chyba, że jestem idiotą i nie potrafię jej znależć mimo, że sprawdzałem wszystkie testy/.

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano

moje pytanie brzmi czy wskaźnik chwilowego zużycia paliwa jest w litrach czy masz zamiast niego wskaźnik emisji ???

PS.

wygląda tak samo tylko ma inne wartości jakby odwrotnie

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano

Mam wskaźnik emisji.

Cały komputer skonfigurowany jest pod Stany tzn. przebieg jest w milach, zużycie paliwa chyba w galonach itp. :mad2:

Będe wdzięczny za każdą podpowiedź co mam robić.

Opublikowano

przykro

mi bardzo ale nic nie da rady z tym zrobić

były wersje amerykańskie z możliwością przełączania z km/mile /te liczniki spalanie chwilowe miały w litrach/

wersja z emisją były eksportowane na rynek kanadyjski /miały mierniki emisji/ i tu już [BAD] zbita

pewnie twoja wersja jest jeszcze wyposażona w światła obrysowe w kierunkowskazach

tel. 607 890 658

Opublikowano

wszystko dobrze ale dałeś jakiś wyciąg z instrukcji jakiegoś urządzenia do flaszowania pamięci

nie mówię że nie ale można było prościej np. założyć sobie firmę, dać zlecenia na zakup stacji diagnostycznej GT-1 /urządzenie naktórym pracuje srewis BMW/ koszt ok. 70 000 PLN, pewnie tam będzie jakś funkcja co to zmiania

wybaczcie ale nie znam domowego sposobu na zmianę z km na mile tego typu licznika

tel. 607 890 658

Opublikowano
Nie ma możliwości takiej zmiany kolega miał to samo w e46 2.5 tam gdzie w europejskiej wersji jest chwilowe spalanie ltr/100km(wskazówka) to tam masz pewnie ile mozna zrobić mil na jednym galonie(3.8ltr.)i niestety yak już musi zostać :nienie:
Opublikowano

Szczerze mówiąc tak podejrzewałem, że nic z tym nie da się zrobić ale korzystając z Waszej wiedzy chciałem się w tym utwierdzić.

W każdym bądź razie Dzięki za informacje.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Po zakupie pierwsze kroki skierowałem do ASO aby naprawić różne drobiazgi i przy okazji przeprogramować komputer z mil na km itp. niestety elektryk w ASO nie potrafił tego uczynić. Zaproponował mi zmianę komputera i liczników a tu już w grę wchodzą niebagatelne koszty.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Bez problemu zmieniam programowo testerem wersję USA E-46 na europejską, tzn. mile na km, oraz światła (obrysówki).

Tel 510-544-940

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po zakupie pierwsze kroki skierowałem do ASO aby naprawić różne drobiazgi i przy okazji przeprogramować komputer z mil na km itp. niestety elektryk w ASO nie potrafił tego uczynić. Zaproponował mi zmianę komputera i liczników a tu już w grę wchodzą niebagatelne koszty.

Bo u nas w ASO pracują barany same i tyle. Ściągnąłe mojej siostrze Mini Coopera S z USA i w Polsce w BMW nie potrafił nikt ani w Łodzi ani w W-wie przestawić radia na europę (czyli również parzyste częstotliwości) ani komputera na europejskie miary.

Siostra na codzień mieszka we Włoszech. Jak odebrała ode mnie auto to podjechała tam do ASO i gościu się podłączył i ustawienia komputera prestawił w minutę a radio przestawił kombinacją klawiszy nawet bez podłączania się do auta. A w Polsce mówili "nie da się".

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy moge sie podłączyc pod temat importu z USA. Interesuje mnie jakaś 3-ka z dużym motorem w automacie.. Najlepiej z napędem na 4 łapy, automat, etc.

Czy możecie mi autorytatywnie odpowiedzieć, czy warto?

Pytałem po ASo na temat rożnic. Opinie sa różne...

W jednej da sie przeprogramować, w innej nie. Jedni mowią, że zawias, sterowniki, oprogramowanie, hamulce, etc. inne. Drudzy, że wszystko to samo.

Proszę o kompedium różnic. Będę wdzięczny za informacje....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma różnic, możesz spokojnie kupować. Kompa i nawigację da się przeprogramować, światła świecą płasko ale to można olać, no i licznik w milach (km mniejszymi cyframi).

W USA masz wszystkie E90 tylko z silnikami 3.0 litra. Zależnie od rocznika to było 325i koło 215KM o ile pamiętam, 328i ma 230KM, 330i ma koło 270KM, 335i ma biturbo 300KM. Ten sam zabieg nazewnictwa modelu niezaleźnie od pojemności BMW stosuje w Europie np z 525i które ma silnik 3.0 i 530i też 3.0. Wszystkie te E90 wychodziły z 4x4.

Opublikowano
Nie ma różnic, możesz spokojnie kupować. Kompa i nawigację da się przeprogramować, światła świecą płasko ale to można olać, no i licznik w milach (km mniejszymi cyframi).

W USA masz wszystkie E90 tylko z silnikami 3.0 litra. Zależnie od rocznika to było 325i koło 215KM o ile pamiętam, 328i ma 230KM, 330i ma koło 270KM, 335i ma biturbo 300KM. Ten sam zabieg nazewnictwa modelu niezaleźnie od pojemności BMW stosuje w Europie np z 525i które ma silnik 3.0 i 530i też 3.0. Wszystkie te E90 wychodziły z 4x4.

Dzięki za szybka odpowiedź. :mrgreen:

Opublikowano

W ASO pracuja bezmyslni wymieniacze, nie chce im się pomyslec, tylko ida po najmniejszej linii oporu, żeby tylko wymienic na nowe=skasowac klienta na dużą kasę.

Trzeba sprawdzić auto po nr VIN, to rozjasni wątpliwości. E90 325i było równiez 2500/218KM/250NM, a nowsze jest 325i/3000/218KM/270Nm - zmiana pojemnosci przy tej samej mocy, ale wiekszym momencie obrotowym. Jednak obecnie fabrycznie nowe auta w USA to tylko dwa modele: 328i/3000/230KM oraz 335i/3000/306KM biturbo.

Oznaczeniem modelu nie ma sie co sugerowac czy to w benzyna czy diesel np E90 318d to 2000, nie 1800; 325d to 3000, nie 2500; ale E60 525d moglo byc 2500 i tez 3000 itd, itp.

Acha. Jeszcze jedno. do ceny w stanach należy doliczyć transport (ponoć kolo 3 tyś $), 13,6% akcyzy i 22% vatu lub 19%, jeżeli kontener miałby byc tam odprawiany. Jeszcze coś?

Masz może jakieś namiary na wyszukiwarke fur w stanach?

Zmiana świateł wersji USA - albo przejdzie przeglad, albo nie: kierunki migają na czerwono nie pomaranczowoe, brak tylnych swiatel przeciwmgielnych, brak na kloszach znaczka ''E''. Akurat wczoraj w ''uwaga pirat'' na tvn turbo pokazywali jak zatrzymali audi TT roadster wersja USA i policja odebrała dowod rejestracyjny, bo kierunek migał na czerwono, nie na pomaranczowo. Sprawdzali swiatla i na przednich glina zauwazyl ten znaczek ''E'', na tylnych nie bylo ''E'' i zatrzymali dow rej, mimo, ze byl wazny przegląd tech.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E90 325i było równiez 2500/218KM/250NM, a nowsze jest 325i/3000/218KM/270Nm - zmiana pojemnosci przy tej samej mocy, ale wiekszym momencie obrotowym.

Bzdura.. na rynek USA nigdy E90 nie występowało z silnikiem 2.5 litra.

kierunki migają na czerwono nie pomaranczowoe, brak tylnych swiatel przeciwmgielnych

A pewny jesteś?? Na jakiej podstawie tak twierdzisz? A ja Ci pokażę auta ze stanów z przeciwmgielnymi i pomarańczowymi migaczami. Grunt to propaganda w TV, byle Polak sobie nie kupił czegoś taniej, bo lepiej jest jak wszystko mamy drogo, samochody z chorą akcyzą, paliwo z równie chorą akcyzą i podatki we wszyskim co się da. Dowalić szaremu obywatelowi ile się da i ograniczyć wszystko na czym może oszczędzić. Napychać kabzy polskim dealerom, którzy nawet nie potrafią dobrze auta naprawić, które sprzedali.

PS. I jeszcze jedno. Nawet jeżeli auto ma czerwone migacze to bez problemów przerabia się to na pomarańczowe (koszt 50 zł). Nawet jak ktoś wymieni wszystkie lampy z ksenonami na czele to i tak różnica w cenie zakupu auta z USA jest tak duża że koszty dostosowania do warunków europejskich są śmieszne.

Opublikowano

mmwmm pomyśl zanim napiszesz. Na logikę skoro są ogłoszenia o sprzedaży 325i/2500ccm z rocznika 2005 to musi byc 2500ccm. Model 325i/3000ccm został wprowadzony w połowie 2006r, wiec nie może być w sprzedaży od 2005r, a tzn, że musi byc w 2005r 2500ccm.

Co do świateł, ja pisze o BMW. Jak miga na czerwono to miga na czerwono, nie pomarańczowo i brakuje przeciwmgielnych. Raz, że to widziałem w komisie, a dwa piszą to równiez tu na forum osoby, które są włascicielami E90 z USA. Są zadowolone, że przegląd przeszedł bez wymiany tylnych swiateł.

Każdy robi jak uważa, jedni sprowadzają z USA, inni kupuja w Niemczech, a jeszcze inni w Polsce, wolna wola. Wiadomo, że sie opłaca ściągnać auto z zagranicy, gdyby to nie było korzystne finansowo to nikt by się tym nie zajmował. Nie ma się co żalic na rząd, akcyze, ceny paliwa, bo tak nic na to nie poradzimy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mmwmm pomyśl zanim napiszesz. Na logikę skoro są ogłoszenia o sprzedaży 325i/2500ccm z rocznika 2005 to musi byc 2500ccm. Model 325i/3000ccm został wprowadzony w połowie 2006r, wiec nie może być w sprzedaży od 2005r, a tzn, że musi byc w 2005r 2500ccm.

Jeszcze raz powtarzam!!! Nigdy nie było w USA E90 z silnikiem 2.5 litra!!!!! W ogłoszeniach piszą bzdury bo sami nie wiedzą co sprowadzają. Nigdzie nie poznasz na aucie i w dokumentach jaka jest pojemność. Jeżeli ktoś nie wie że E90 325i ma 3.0 to wpisze w ogłoszeniu 2.5 litra i nawet w przeglądzie to może być jak diagnosta zasugeruje się odpowiednikiem europejskim. Zresztą przy sprzedaży zawsze lepsze jest 2.5 bo niby pali mniej (chociaż tak naprawdę nie) i przy tych cenach benzyny łatwiej sprzedać. W rzeczywistości kupe ludzi kupuje 325i E90 pochodzące z USA i nawet nie wie że ma 3.0.

A co do daty produkcji.. W USA określa się rocznik modelowy a nie datę produkcji auta. W Europie liczy się z kolei data pierwszej rejestracji np. W związku z tym E90 w USA to model 2006 w górę i tak się to określa w stanach. W dokumentach najczęściej nie ma nic o dacie produkcji i pierwszej rejestracji więc tak to jest, że jest "2006 BMW 325i" i to jest E90, a "2005 BMW 325i" to jest E46. Jasno i czytelnie jak wszystko w USA. U nas jak masz 530d z 2003 roku to za cholerę nie wiesz czy to E60 czy E39 póki auta nie zobaczysz. Tam to jest rozwiązane dość prosto, zresztą ułatwia to wiele rzeczy bo zmiany w autach są zawsze wraz z rocznikiem modelowym i w 2008 roku są już auta model 2009, bo różnią się od modelu 2008 czymś tam. :wink:

Co nie zmienia faktu, że model 2006 325i czyli E90 czy było produkowane w wrześniu 2005 czy w kwietniu 2006 to ciągle jest auto z silnikiem 3.0 litra.

Opublikowano
Acha. Jeszcze jedno. do ceny w stanach należy doliczyć transport (ponoć kolo 3 tyś $), 13,6% akcyzy i 22% vatu lub 19%, jeżeli kontener miałby byc tam odprawiany. Jeszcze coś?

10% cla