Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam taki problem 

Po naładowaniu full akumulatora  przekręcam kluczyk i lampka ładowania się świeci,odpalam auto i lampka gaśnie normalka.

Sprawdzam ładowanie akumulatora miernikiem przy włączonej klimie 14,2V na silniku a na aku 14,1 auto chodzi parę minut i stop. Ponownie przekręcam kluczyk i lampka ładowania się nie świeci auto odpala ale nie ładuje 12,2-11,9V .Po zgaszeniu auta prąd na aku 12,3V i tak samo na silniku więc przejście jest.

Auto postoi trochę i historia się powtarza.Mogę przejechć na pełnym akumulatorze ok 30km potem pusty.

Nowy akumulator, nowy alternator 

Proszę o pomoc 

Pozdrawiam 

• Moderatorzy
Opublikowano

Po zgaszeniu i ponownym przekręceniu na zapłon lampka aku się nie świeci ?

20 godzin temu, sztichlok napisał(a):

nowy alternator 

Na starym też tak było ?

Opublikowano

Nie wiem dostałem ją już z nowym, ale spróbuję podmienić na inny i dam znać.

• Moderatorzy
Opublikowano

Poczekaj, podmienić zdążysz.

Odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie

4 godziny temu, Fuser napisał(a):

Po zgaszeniu i ponownym przekręceniu na zapłon lampka aku się nie świeci ?

• Moderatorzy
Opublikowano

Sprawdź jakąś lampką czy jest prąd na bezpieczniku F15 i F18 w momencie jak przełączysz na zapłon i gdy kontrolka ładowania się nie świeci.

Opublikowano

Prąd na bezpiecznikach 15  18 jest gdy lampka ładowania się nie świeci. 

Zrobiłem też taki test podłączyłem miernik na stałe żeby obserwować ładowanie w czasie jazdy,po przekręceniu kluczyka lampka ładowania się świeci, po odpaleniu silnika ładowanie  14,4V  w czasie jazdy 14,2V po przejechaniu ok kilometra ładowanie spadło nagle do 11,8V ,lampka ładowania się nie zaświeciła,wróciłem do hali i zgasiłem silnik, przekręcam kluczyk i lampka ładowania nie świeci się więc sprawdziłem bezpieczniki.

zostawiłem auto na godzinę .po godzinie i przekręceniu kluczyka lampka ładowania znowu się świeci , powtórzyłem test i tak samo jak za pierwszym razem .

mam taki zamysł że po osiągnięciu temperatury odcina ładowanie.Jest to możliwe?

• Moderatorzy
Opublikowano
8 minut temu, sztichlok napisał(a):

Prąd na bezpiecznikach 15  18 jest gdy lampka ładowania się nie świeci. 

OK.

8 minut temu, sztichlok napisał(a):

mam taki zamysł że po osiągnięciu temperatury odcina ładowanie. Jest to możliwe?

Ale co odcina ładowanie i w jakim celu ? Raczej bym stawiał na problem z alternatorem, a przynajmniej w tym momencie spróbował zdiagnozować metodą podmiany jeśli masz inny, byle sprawny. Może szczotki się wieszają, albo regulator jakiś trafiony.

Jeśli to ci w czymś pomoże to u mnie też się nie świeci kontrolka ładowania od kilku lat i mam wrażenie, że stało się to po wymianie alternatora na nowy regenerowany, który kupił jeszcze poprzedni właściciel. Właściwie to ta kontrolka świeci się bardzo słabo, widać ją tylko jak jest ciemno, ale w teście zegarów świeci normalnie. Nie chciało mi się przekładać z powrotem na stary, żeby sprawdzić i jeżdżę tak już długo, ale ładowanie mam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ile za niego zapłaciłeś? Jakiej firmy?

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Alternator jest firmy AS A0226 

Dziś zrobiłem test na postoju ,wyglądało to tak jak opisałem wcześniej ale z tą różnicą że najpierw ładowanie podskoczyło do 16-17V (podczas jazdy nie zauważyłem) trwało to parę sekund a potem nagle spadało do 11,8V.  i też jak przedtem po osiągnięciu temperatury,  OBD nie pokazuje błędów ale nie mógł rozpoznać akumulatora ,zmieniłem akumulator i to Samo.

Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na ładowanie ale zauważyłem że BC nie reaguje na przycisk przy kierownicy a po przekręceniu kluczyka sygnał dźwiękowy i pokazuje się jakiś komunikat na desce pod licznikiem ale tak piksluje że nie można odczytać a po odpaleniu znika. Po przekręceniu stacyjki na 0 ten sam komunikat i dźwięk .