Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, w rodzinie przymierzaja sie do X6 G06 LCI 40i.

Potrzebowałbym info jakie macie spalanie na tempomacie (stala predkosc) przy 160, 180, 200 kmh w LCI 40i.

Wiem, ze w X5 G05 LCI 40d (troche gorsze aero, no i diesel) jest to odpowiednio okolo: 10.5 L, 12.5 L, 16.5 L.

Dajcie znac jesli macie takie info dla LCI 40i.

Edytowane przez Semtex93
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W M60i (czyli 40i będzie na pewno mniej) miałem: 

160 —> 15 / 100

180 —> okolice 19

200 —> 22+ (wir w baku ogólnie)

większość tras robiłem z prędkościami w przedziale 140-160 i średnie spalanie wychodziło wtedy w okolicach 13.5/100

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

160 ~ 12.7-13 l

180 ~ 15 l

Ale to orientacyjnie, nie mialem okazji zrobic takiego pomiaru z dłuższej trasy. Przy 140 jest to 10.7-11.5 l zaleznie od wiatru np.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

X5 M50d przy 140 9-9,5l, 160 10,5-11l, 180 13-14l, 200 15-16l

840d 140 6,5 -7l, 160 7,5-8,5, 180 9-9,5, 200 10-11l

Taka to roznica w oporach powietrza.

Z mojego doświadczenia wynika, że 40i pali +ok.25% wiecej od 40d.

Opublikowano
Godzinę temu, Rufio napisał(a):

Patrząc na to SUVem w trasie jeżdżą bogaci ludzie. Tyle paliwa w rurę idzie.

Biedni jeżdżą kombi:

Np 540xi przy 180kmh, na zdjeciu

20240315_110017.jpg

E tam;) prawdziwa kasa to utrata wartosci. Średnia z 10 tys km w x5 mam 11 l w 540i mialem 10 l. Wiec to spalanie nie jest takie straszne. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie, utrata wartości to najwiekszy koszt. Kupujesz za 500k po 5 latach sprzedajesz za 200k. 2-3l roznicy w spalaniu na dystansie 100kkm to tylko 13 do 20k pln. Niskie spalanie to komfort dużego zasiegu i ewentualnie dobre samopoczucie kierowcy ale w tej klasie samochodow kosztowo bez wiekszego znaczenia.

• Lubię to 1
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Dokładnie 2 litry w jedną czy w drugą stronę bez większego znaczenia, przy utracie wartosci.

Dlatego kupiłem 540i bo dużo lepiej trzyma wartość niz 530d czy 540d.

Możecie się śmiać, ale relatywnie ekonomiczny byl Mercedes C63 AMG 6.2l. Palił średnio 18l. Ale utrata wartosci okazała się zaskakująco niska.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, Rufio napisał(a):

Dokładnie 2 litry w jedną czy w drugą stronę bez większego znaczenia, przy utracie wartosci.

Dlatego kupiłem 540i bo dużo lepiej trzyma wartość niz 530d czy 540d.

Możecie się śmiać, ale relatywnie ekonomiczny byl Mercedes C63 AMG 6.2l. Palił średnio 18l. Ale utrata wartosci okazała się zaskakująco niska.

Kwestia czasu, jak zakup byl 2019-2020 sprzedac po 2023 to spadek wartosci byl minimalny. Dzisiaj myślę ze juz tak „dobrze” nie będzie

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, IronSzn napisał(a):

E tam;) prawdziwa kasa to utrata wartosci. Średnia z 10 tys km w x5 mam 11 l w 540i mialem 10 l. Wiec to spalanie nie jest takie straszne. 

A nie jest tak, ze wiedzac ile X5 potrafi wziac gdzieniegdzie odpuszczasz, jezdzisz wolniej itp.? 😊 
Ciezko uwierzyc, ze do X5 tylko litr dokladki wzgledem 5-tki.

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

A nie jest tak, ze wiedzac ile X5 potrafi wziac gdzieniegdzie odpuszczasz, jezdzisz wolniej itp.? 😊 
Ciezko uwierzyc, ze do X5 tylko litr dokladki wzgledem 5-tki.

Jezdze podobnie kazdym autem . Srednia pokazuje spalanie z calego  uzytkowania. Wiec nawet na szybciej trasie to potem sa jakies krajowki/miasto itd wiec spalanje spada. A po miescie to Wogole sie turlam bo zysku czasowego z gonienia nie ma

spacer.png

Edytowane przez IronSzn
Opublikowano

Ja po miescie raczej jezdze a nie stoje wiec omijam glowny szczyt komunikacyjny. Czesto po miescie udaje sie wykrecic naprawde ladne wyniki

spacer.png

Opublikowano (edytowane)

Czy Wam tez apka pokazuje inne spalanie niz komputer w aucie? U mnie srednie od fabryki w apce ok 1l mniej niz w komputer.

Edytowane przez Marchall
Opublikowano
32 minuty temu, Marchall napisał(a):

Czy Wam tez apka pokazuje inne spalanie niz komputer w aucie? U mnie srednie od fabryki w apce ok 1l mniej niz w komputer.

W apce chyba nie ma widoku spalania od fabryki. Chyba, ze mowa o widoku rocznym, a auto masz w miarę nowe.

No i pytanie, czy jestes jedynym kierowcą. Bo w mojej aplikacji widac tylko moje jazdy i takie uwzględnia do wyliczenia średniego spalania, a u mojej żony są juz inne dane i wyniki.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Godzinę temu, IronSzn napisał(a):

Jezdze podobnie kazdym autem . Srednia pokazuje spalanie z calego  uzytkowania. Wiec nawet na szybciej trasie to potem sa jakies krajowki/miasto itd wiec spalanje spada. A po miescie to Wogole sie turlam bo zysku czasowego z gonienia nie ma

spacer.png

Patrząc jakie wyniki mają auta z silnikiem 40i B58 z miekką hybrydą, to przy jeżdzie po miescie i w okolicach diesle nie mają sensu.

Takie X5 LCI 40i ma 381KM.

Beznyna szybko łapie temperaturę = mniejsze spalanie.

Często łapie śię na tym w moim 540i, że jeżdże po miescie załatwiam sprawy, a na koniec dnia mam spalanie pomiedzy 10-11 litrów.

Myśle, że to dzięki mhev.

Ciekawe są nowe miekkie hybrydy Audi i Mercedesa.

Będą mogły niewielke odległości jeździć na prądzie.

Opublikowano
3 godziny temu, buster12 napisał(a):

W apce chyba nie ma widoku spalania od fabryki. Chyba, ze mowa o widoku rocznym, a auto masz w miarę nowe.

No i pytanie, czy jestes jedynym kierowcą. Bo w mojej aplikacji widac tylko moje jazdy i takie uwzględnia do wyliczenia średniego spalania, a u mojej żony są juz inne dane i wyniki.

Tak, auto ma 3 mce wiec patrze na spalanie roczne. Zona nim jezdzi wiec to moje jazdy i roznica jest ok 1 litra

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
11 godzin temu, Rufio napisał(a):

Patrząc jakie wyniki mają auta z silnikiem 40i B58 z miekką hybrydą, to przy jeżdzie po miescie i w okolicach diesle nie mają sensu.

Takie X5 LCI 40i ma 381KM.

Beznyna szybko łapie temperaturę = mniejsze spalanie.

Często łapie śię na tym w moim 540i, że jeżdże po miescie załatwiam sprawy, a na koniec dnia mam spalanie pomiedzy 10-11 litrów.

Myśle, że to dzięki mhev.

Ciekawe są nowe miekkie hybrydy Audi i Mercedesa.

Będą mogły niewielke odległości jeździć na prądzie.

Do jazdy tylko po mieście i okolicach diesle nigdy nie miały sensu.

Różnica w spalaniu ~+25% benzyny w porownaniu do diesla tez na przestrzeni lat znaczaco sie nie zmieniła.

Były oczywiście kiedyś "wybitne" silniki benzynowe co to paliły wiadra paliwa "nie jadąc". Ze znanych mi to 4,8i 355KM od BMW, 2.0 254KM Volvo czy Jaguar/LandRover 2.0 250KM. Osobna ciekawostka był wspaniały silnik V10 BMW M5. Wspaniały ale palił 25-30l.

Poza tymi odstępstwami, ktorych nspewno jest więcej, zwykle jest to tak +15% na kaloryczności paliwa +10% na sprawnosci silnika. Wszystkie pomiary i licytowanie się komu ile spalił jest dla mnie mniej miarodajne od tej prostej matematyki.

• Lubię to 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Przy takiej stalej jezdzie zakladajac wyjazd i wjazd do miasta jakies odcinki z remontem wyszlo srednio 12.1 l

spacer.png

Z czystej ciekawości dowiedziałbym się jak poradziłby sobie diesel

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, ubejane napisał(a):

To m60i w sumie pali mi niewiele więcej 

Dokładnie

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)