Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki dylemat. Czy opłaca się jeszcze zakładać gaz do E36 318 Is? Liczylem juz na kilku kalkulatorach i samemu robilem oszacowania ale wciaz nie jestem pewien. Jezdze nie za duzo sredni mi wychodzi miesiecznie kolo 1 tys. km to glownie po miescie zazwyczaj krotkie odcinki i przez to mam spalanie dosc powazne :/ czyli (miasto 12 l , trasa 7,5 l srednio kolo 10-10,5) Pytalem sie o ceny instalacji, nie chce zakladac II generacji bo boje sie strzalow a znajac moje szczescie to zaloze i pie^%# dlatego orientowalem sie we wtryskach i tak w duzym zakladzie i pozadnym dobrze wyposazonym mam mozliwosc zalozenia sekwencji za 2500 zł.

I teraz nie wiem. Poki co cena benzynki u mnie w miescie to 3,75 a gazu 2,15 ale costam mowią ze ma sie zmienic na niekorzysc gazu. Wiem ze pisze tak niezdecydowanie, ale naprawde jestem zakrecony. Jesli macie jakies zdanie na ten temat to bardzo bym byl wdzieczny za odp. Pzdr

Opublikowano
wg mnie nie oplaca sie. ja liczylem dla siebie to by sie zwrocila za 3-4 lata wiec tobie tak samo jesli przejezdzasz tylko 1tys km choc masz dosc tania instalacje, a z kad wiesz co bedzie za 2 lata? moze bedziesz jezdzil juz 328.

No dokladnie :) Tylko zamiast 328 to by sie chcialo 530d :D ale do tego to dłuuuuuga droga.

A tak z ciekawosci zapytam jak tobie pali furka?

Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś, przy takim przebiegu to sie nie opłaca. Jeśli dochodzi do tego konieczność rozgrzewania auta na benzynie co przy krótkich odcinkach i zimowej aurze powoduje, że bedą momenty gdy wcale na gazie nie będziesz jeździł.

Jeszcze dość ważny argument estetyczny - sekwencja pod maską wygląda paskudnie :evil:

Opublikowano
Wg mnie całkowicie nie opłaca się zakładac teraz gazu.

Nawet na gazie już specjalnie się nie opłaca jeździć.

niestety masz racje. roznica miedzy lpg a benzyna jest coraz mniejsza:/w moim przypadku tak to wyglada

miasto:(2.5l m20)

pb 12l * 3,57zl = 42,84

lpg 14l *2,22zl = 31,08 zl

trasa:

pb 9l * 3,57zl = 32.13zl

lpg 10l*2.22zl= 22,2zl

wiec oszczednosc na 100km to okolo 10zl.

dla mnie kazde 10zl jest dobre i przydatne.

ale jezeli mialbym teraz zakladac instalacje to bym raczej nie zalozyl :duh:

jezeli roznica w cenie bedzie jeszcze mniejsza to trzeba bedzie zaczac jezdzic na benzynie :mrgreen: :modlitwa: :modlitwa:

chyba ze benzyna znowu podskoczy na 4,5 to wtedy lpg znowu bedzie przydatne :norty:

Opublikowano

heh wg mnie sytuacja taka nie potrwa dlugo bo cos juz sie o ucho obilo ze kolo marca pb ma wskoczyc na 5zl bo araby przykrecaja kurek bo im sie nie oplaca wydobywac ropy po tak niskich kosztach wiec panowie nie ma sie co podniecac cena PB napewno wzrosnie ;)

PIS :hand:

Opublikowano

A tak z ciekawosci zapytam jak tobie pali furka?

troche mniej niz twoja

miasto 9-10 l lekka/ciezka noga

trasa 6-7,5 l 120/170km/h

Hmm no w trasie mam takie same wyniki, ale w miescie to ponizej 10 nie moge zejsc :/ a sie staram. No ale to niestety krotkie odcinki. Heh no coz. U kilku mechanikow bylem i oczywiscie nic nie znalezli wiec chyba tak juz musi byc. Dzieki za odp.

A jesli chodzi o LPG to chyba poczekam do konca roku i zobacze jak wysoko skoczy wacha w gore i jak pojdzie gaz. Wtedy trza bedzie liczyc. A tak na marginesie fajnie jest miec w miescie Pb za 3,57 ja niestety w Koszalinie najnizej mam 3.73 :/

Opublikowano
heh wg mnie sytuacja taka nie potrwa dlugo bo cos juz sie o ucho obilo ze kolo marca pb ma wskoczyc na 5zl bo araby przykrecaja kurek bo im sie nie oplaca wydobywac ropy po tak niskich kosztach wiec panowie nie ma sie co podniecac cena PB napewno wzrosnie ;)

wydobyciu ropy towarzyszy wydobycie gaz, a napewno ruski na takie poczynania arabow nie pozostana dluzni i podniosa gaz. nie ma co sie oszukiwac gaz idzie za ropa. a ceny benzyny jakie byly juz 4,80 byly wynikiem chwilowego kryzysu w usa i u arabow.

A tak na marginesie fajnie jest miec w miescie Pb za 3,57 ja niestety w Koszalinie najnizej mam 3.73 :/

w zabrzu 3,52 :twisted:

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano
powiem tak jezeli ktos kupil autko i zamierza za rok je zmienic to montaz LPG... ja mam w swoim 316 sekwncje (2500zl) i wyliczylem w kalkulatorze na jakiejs stronce ze po 70tys mi sie zwroci instalacja....ja akurat zamierzam dluzej pobujac sie swoim bmw, rocznei robie ok 20tys km dlatego zakladam na wiosne jeszcze klime a nawet jak mi sie znudzi autko to sprzedam go w rodzinie (zawsze tak robie jezeli autko nprawde jest zaj**** i szkoda sie z nim rozstawac)... Takze podsumowujac jezeli nie zamierzasz dlugo pobujac sie tym bmw to sobie instalke daruj
Opublikowano

zwlaszcza ze ceny LPG od stycznia maja siegnac 2,7 pln [zwiekszenie czterokrotne akcyzy przez pania minister finansow]

benzyna 8l x 4zl = 32zl/100km

LPG 10l x 2.7 = 27zl/100km

niewielka roznica dodajac ze przeglad jest drozszy, autko nie odpala bez wcisnieca w pedał, traci osiagi i dynamike itd :roll:

http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
autko nie odpala bez wcisnieca w pedał, traci osiagi i dynamike itd :roll:

nie kazde :nienie: kwestia dobrej regulacji i doboru odpowiedniego miksera do danego silnika !! (lub ustawien sekwencji)

co do cen pożyjemy zobaczymy :cool2:

gaz pojdzie w gore i bena pewnie tez ale zobaczymy jaka bedzie miedzy nimi roznica.

Opublikowano
no to racja jak gaz bedzie dobrze uregulowany to bedzie i mniej palil niz benzyny ale jak dla mnie gaz do BMW to moze przesadzam ale profanacja. Jak ktos kupuje Luksusowe niemieckie auto to powinien liczyc sie z wydatkami na eksploatacje - pozostaje w takim wypadku matiz na gaz ktory pali go okolo 7 litrow :lol:
Opublikowano
no to racja jak gaz bedzie dobrze uregulowany to bedzie i mniej palil niz benzyny ale jak dla mnie gaz do BMW to moze przesadzam ale profanacja. Jak ktos kupuje Luksusowe niemieckie auto to powinien liczyc sie z wydatkami na eksploatacje - pozostaje w takim wypadku matiz na gaz ktory pali go okolo 7 litrow :lol:

niektorzy twierdza ze to profanacja niektorzy ze nie, ja sie zaliczam do tych drugich i tak juz pozostanie.

rozmowa troche odbiega od tematu wiec proponuje zakonczyc OT :wink:

Opublikowano

no moja 316 w trasie na sekwencji ostatnio spalila mi niecale 8l LPG :D:D jakos wole jezdzic bmw niz matizem.....dodam ze momentami jechalem 200 a potem tak 160....w srode znowu jade w trase bede staral sie jechac bardziej ekonomicznie to sie pochwale spalaniem :) Pozdrawiam :)

Opublikowano

o no to bardzo ekonomiczne autko masz. ale tak jak ja mam w planach 318i to sadze ze zakladanie gazu mnie sie kompletnie nie oplaca bo chce nia pojezdzic do wrzesnia 2007 - wroci sie z zagranicy to kupi sie cos nowszego moze e 46

a tak na marginesie przy silniku w dobrym stanie bez zadnych usterek i normalnych oponkach ile powinna brac 318i na miescie przy spokojnej jezdzie?

Opublikowano
o no to bardzo ekonomiczne autko masz. ale tak jak ja mam w planach 318i to sadze ze zakladanie gazu mnie sie kompletnie nie oplaca bo chce nia pojezdzic do wrzesnia 2007 - wroci sie z zagranicy to kupi sie cos nowszego moze e 46

a tak na marginesie przy silniku w dobrym stanie bez zadnych usterek i normalnych oponkach ile powinna brac 318i na miescie przy spokojnej jezdzie?

Powiem ci prawde a nie jakies bajki. Mam 318is. Dziwią mnie te wszystkie wypowiedzi ludzi ze moje 318 w miescie pali 8 l Sorki ale to jest taka bujda ze szok . Nawet w danych technicznych 318 maja ze w miescie pala 10 i wiecej. Moja 318 IS w miescie (samym miescie) pali 11 l najmniej. Nie wiem o jakich "miastach" gadają ci "rekordzisci". Chyba ze ich "miasta" to wjazd na obwodnice rura 20 km i postoj przy pierwszym zjezdzie. Tak to i moze 8 l pociagnie. Z wlasnego doswiadczenia i rozmowy szczerej z posiadaczmi trojek z 1.8 to spalanie jest takie

trasa - mialem raz 6,5 litra, srednio wychodzi 7

miasto - 11 i w gore i to przy lekkiej jezdzie, co prawda krotkie odcinki ale mniej niz 10,5 to ze tak powiem ni ch....

mieszane - kolo 10 l

Podsumowując BMW pali swietnie ale tylko na trasie. W miescie to niesetety :/ Ale cos za cos. Mysle ze to wielkie spalanie w miescie to powiazane jest ze skrzynia biegow, sami wiecie jakie krotkie ma dolne przelozenia, przez co obroty nawet do ruszania sa wysokie i tak wychodzi, ale specem nie jestem i moge sie mylic.

Opublikowano

w tym tygodniu kupie juz moje sliczne czarne BMW 318i E 36 wiec sobie sam sprawdze bo faktycznie kazdy pisze co innego.

moj wynik bedzie do konca tygodnia ;)

Opublikowano
Update mojego spalania. Przejechalem 160 km ( z czego kolo 30 km poza miastem a reszta miacho raczej krotkie odcinki po ok 5 km) i wynik na stacji 11 l / 100 km Pb95. Tak chyba musi byc.