Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czołem!

Prośba o poradę co zrobić z tym fantem.

Posiadam E61 LCI 520d (177KM), 2009 rocznik, napęd tył.

Kupiłem styling 124 18 cali. Sugerowałem się katalogiem felg ogólnodostępnych, dla przykładu: Original BMW Styling 124 – 6760617 | 6760618 5er Felgen 18 Zoll - 6760617 | 6760618

Felgi: 8 cali ET20 przód, 9 cali ET32 tył

Opony: 245/40ZR18 przód, 275/35ZR18 tył

Dziś na zakładaniu kół zadzwonili, że ociera o nadkole od wewnętrznej strony, nie chciałem wierzyć więc tam poszedłem i faktycznie auto jeszcze wisząc na podnośniku normalnie przy kręceniu koła czasami tarło o nadkole z tyłu.. Nie opuszczaliśmy auta bo on mówi, że raczej nie będzie lepiej. 

Nowe felgi (kupione, odrestaurowane), nowe opony, wyważone i złożone w bagażniku sobie leżą a ja na zimówkach.

Co z tym zrobić? Czy dystansem to wyprowadzać? Gdzieś czytałem, że te dwie szerokości to tylko dla sedanów. 

Prośba o pomoc, bo nie wiem czy jest tu jakaś nadzieja.

Edytowane przez KubaWroc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to raczej nie jest możliwe dla 8" szerokości ET20 to standard chyba że komuś się pomyliło i opona na przód wjechała na felgę na tył.

Opublikowano

Nie ma takiej opcji. Jak pisałem - poszedłem I na własne oczy się upewniłem, przednie felgi Z oponami byly już założone. Tylne koło było jak napisałem wyżej, IS32 9J, opona 275/35. Gościu ją zakładał I gdy kręcił to tarła o wewnętrzna stronę nadkola. Tarła opona. Mam nawet film nagrany a koła przywiozłem i jeszcze raz sprawdziłem. Miałeś takie koła w e61 może? 

Opublikowano

A co masz na wklejce na słupku kierowcy? Jakie rozmiary opon dla 18"?

Opublikowano

245/40, takie same przód tył, no ale na te 9 calowe klo tego raczej nie włożę zresztą I tak pewnie będzie tarcie bo to o wewnętrzna stronę nadkola trze.

Szczerze mówiąc popełniłem błąd nie weryfikując tego dokładniej.  Ogólnie wszyscy piszą że to jest standard u nawet na tych katalogach felg to jest wypisywane tak. 

Myślicie że dystansem mogę odjechać? Jak to policzyć żeby zaś z drugiej strony nie tarło? 

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

E61 w serii bez xDrive ma 8x18 ET 20.

xDrive ma 8x18 ET 43.

To samo przód to samo tył.
Tył Ci wszedł bliżej 24,7 mm więc trze. Musisz dać dystans 15-20 mm na stronę z tyłu + dłuższe szpilki i będzie działać.

Opublikowano

Dzięki za komentarz, też tyle liczyłem (1 cal z szerokości felgi na pół plus 12mm różnicy z et). Tylko skąd pewność że 20mm nie wypchnie koła za daleko? Albo że 15 nie będzie za mało. Rozumiem że przy dystansie 20mm jestem ciągle 4,7mm za bardzo do wewnątrz i 8mm dalej na zewnątrz, niż powinienem. 

Między innymi dlatego piszę z pytaniem bo nie mam jak przyłożyć a kupić dystans żeby nie pasowało to już bym nie chciał po tym jak koła kupiłem źle 🙂

Liczyłem że może ktoś z podobnym dylematem już walczył albo powiecie jak to zmierzyć żeby nie przestrzelić.