Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Pacjent BMW F30 2018r. 252 KM polift. Po dłuższej jeździe (np. 150km) zaczyna coś pukać z przodu. Jest to wyczuwalne szczególnie przy ruszaniu lub hamowaniu, ale też podczas jazdy. Bujałem autem na postoju, ale wtedy jest zupełna cisza. Ten dźwięk przypomina coś metalowego, jakby przeskakiwało (nieregularnie) i jest wyczuwalne pod butem. Na zimnym ten problem nie występuje. Wydaje mi się, że to problem zawieszenia. 

Czy spotkał się ktoś z tym problemem?

Opublikowano
36 minut temu, jacekmury1 napisał(a):

Podjedz na SKP.

Podjadę, ale czy w przypadku czegoś do naprawy nie wbiją odrazu negatywnego przeglądu?

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie masz jechać na przegląd tylko podjechać, poprosić o sprawdzenie bo coś Ci stuka. 🙂

• Lubię to 1

spacer.png

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, kaczzy napisał(a):

czy w przypadku czegoś do naprawy nie wbiją odrazu negatywnego przeglądu?

SKP nie są tylko od przeglądów. One są też własnie po to, żeby sprawdzić auto gdy czujesz ze coś jest nie tak. Takie sprawdzenie u mnie w okolicy zazwyczaj 20zł a przynajmniej wiesz na czym stoisz. Mi jak ściągało podczas hamowania, to też podjechałem, sprawdzili, wyszła wywalona tuleja w wahaczu, 20zł za sprawdzenie i do widzenia. Nie martw sie, że dostaniesz negatywa. Diagnoście przy takiej usłudze nawet DR nie dajesz. 

Edytowane przez KucaQ
  • Lubię to 1
Opublikowano

Pojechałem. Gość sprawdził, ale mówi, że wszystko OK. Jutro jadę na diagnostykę do mechanika i zobaczymy, może coś znajdą.

Opublikowano (edytowane)

Miałem podobnie w jedynce F21.
Okazało się, że nie miałem blaszek które usztywniają klocki hamulcowe do tarczy i klocek był luźny, przez co powodował stuki. 🫠

image.png

Edytowane przez dyntka1
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Byłem u mechanika i ugadałem się z nim, że przyjadę jak problem znów wystąpi, bo jest dość losowy. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Udało mi się odtworzyć problem, bo już po każdym nagrzaniu stukało, więc postawiłem go do mechanika i niestety wyszło, że to maglownica. Teraz pozostaje mi decyzja co dalej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jezdzij do póki możesz,skoro to losowo występuje.

Masz 100% pewności że to magiel?

Opublikowano (edytowane)

Występowało losowo na moment rozpoczynania wątku. Teraz jest to już nagminne i jestem w stanie to odtworzyć. Pojawia się za każdym razem po dobrym nagrzaniu >1h jazdy w aktualnych temperaturach majowych (możliwe, że w ujemnych temperaturach nie występuje, bądź wymaga dłuższej jazdy).

Nie mam pewności, że to magiel, ale będę musiał to w końcu naprawić.
W linku, który podesłałem sugerują wymienić drążki kierownicze.

Edytowane przez kaczzy
Opublikowano

Czy na postoju (przy zgaszonym silniku) jak gwałtownie/energicznie ruszasz kierownicą w prawo i lewo słychać stuki?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pokakulka napisał(a):

Czy na postoju (przy zgaszonym silniku) jak gwałtownie/energicznie ruszasz kierownicą w prawo i lewo słychać stuki?

Jeśli jest nie nagrzany, to nie słychać, bo dziś sprawdzałem, ale sprawdzę jeszcze po nagrzaniu. 

W majówkę zrobiłem trasę i mam wrażenie, że czułem lekkie drgania na kierownicy powyżej 120km/h. 

Edytowane przez kaczzy
Opublikowano (edytowane)

Nie mam teraz jak sprawdzić drążków, ale sprawdziłem części w autodoc w porównaniu z dokumentem podesłanym wyżej.

Wg dokumentu wadliwe są połączenia osiowe drążków firmy CTR, natomiast nie były one montowane do 330i wg autodoc. Do 330i pasują z firmy LEMFÖRDER.

Cytat

The issue only occurs with tie rods from the manufacturer CTR, not from the manufacturer Lemfoerder

Edytowane przez kaczzy
Opublikowano

Mam takie stulanie w F31 już od kilku lat. Występuje po dłuższej jeździe. Słychać przy bardzo niskiej prędkości na dohamowaniu. Przebieg 208 000 km.