Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW M4 F83 Cabrio ze skrzynią automatyczną Getrag.  Jeżdżę tylko jak jest ładna pogoda. Mam te auto od 2021 roku. Obecnie przebieg to 75 tyś km. Olej w skrzyni wymieniany jakiejś 3 tyś km. wcześniej (listopad 2024).

Dwa razy zapalił mi się taki komunikat o treści - Za wysoka temperatura skrzyni biegów. Zarówno za pierwszym jak i drugim razem było to w trakcie spokojnej miejskiej jazdy z Warszawie. Ani za szybko, ani za wolno, ani nie stałem w jakiś korkach, że auto przez dłuższy czas jeździło na pierwszym czy drugim biegu. Normalna jazda emeryta. Komunikat wyświetla się około 1 minuty i gaśnie. 

Czy miał ktoś podobne objawy ?

IMG_0167.JPG

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj ponownie ujawnił mi się ten błąd ale po raz pierwszy straciłem moc w silniku i musiałem zjechać na chodnik i wyłączyć silnik. Po kilkudziesięciu sekundach włączyłem silnik i kontynuowałem dalszą jazdę bez komunikatów.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Olej i filtry w skrzyni wymienione. W drodze powrotnej zapalił się ponownie komunikat o zbyt wysokiej temperaturze w skrzyni. 

Co robić ? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ignorowac. Komp i live data, pozniej podnosnik i zewnetrznym czujnikiem zmierzyc temp skrzyni, porownac z odczytem czujnika, moze byc uszkodzenie czujnika badz skrzyni biegow.