Skocz do zawartości

auto trąbi trzykrotnie po uruchomieniu silnika - co to oznacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

miałam dziś dziwna sytuację. Uruchomiłam auto, po chwili auto samo zatrąbiło trzy razy.

Auto nie zgasło, komunikat żaden się nie pojawił.

Nie mam pojęcia co się dzieje. Czy ktoś wie?

Opublikowano

Witam,

aktualizacja- dziś sytuacja się powtórzyła, z tym że:

Uruchomiłam auto, wyszłam (aby zgarnąć śnieg) i wtedy auto się samo zakluczyło i zaczęło trąbić i to więcej niz trzy razy (trąbi do skutku aż się je otworzy z pilota). 

Może ktoś coś podpowie, o co może chodzić.

I czemu auto się samo zaklucza? 😞

Z góry dziękuję za pomoc

• Moderatorzy
Opublikowano

Jak zamykasz auto z uruchomionym silnikiem to tak jest domyślnie zakodowane, że zatrąbi.

Na temat trąbienia w nieskończoność to akurat nic nie wiem 🙂

spacer.png

Opublikowano
3 godziny temu, Kuj0n napisał(a):

Jak zamykasz auto z uruchomionym silnikiem to tak jest domyślnie zakodowane, że zatrąbi.

Na temat trąbienia w nieskończoność to akurat nic nie wiem 🙂

Dziękuję ślicznie. To chociaż to trąbienie jest "normalne", skoro tak zakodowane.

Niestety to nie tyle ja zakluczam auto, ale samo się zamyka, mimo że wychodzę z auta po jego uruchomieniu 😞 wcześniej tak sie nie działo.  To też dla mnie dziwna sprawa. i niekomfortowa, trzeba pilnować aby klucza w aucie nie zostawić 😉

(a wychodzę z auta aby je odśnieżyć 🙂 )

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie zamknie się jeśli kluczyk jest w środku. Z tego co sprawdzałem, np. w F31 da się zamknąć tylko jeśli kluczyk jest w bagażniku.

Może przy wysiadaniu przez przypadek nacisnął się przycisk na kluczyku? 

spacer.png

Opublikowano
W dniu 20.02.2025 o 16:24, Kuj0n napisał(a):

Nie zamknie się jeśli kluczyk jest w środku. Z tego co sprawdzałem, np. w F31 da się zamknąć tylko jeśli kluczyk jest w bagażniku.

Może przy wysiadaniu przez przypadek nacisnął się przycisk na kluczyku? 

Dziękuję za pomoc!

Niestety coś jest nie tak, "klamka" przestała reagować na otwieranie (system keyless); można auto otworzyć z pilota. Dodatkowo auto zamyka się jak tylko się wysiądzie z niego (wcześniej tak się nie działo, trzeba było zamknąć albo klamką albo pilotem). Niestety zamyka się także kiedy silnik jest uruchomiony i kiedy się wyjdzie z auta.

Aktualnie poszukuję w mojej okolicy specjalisty do diagnostyki 😕

Opublikowano
W dniu 20.02.2025 o 11:34, capric napisał(a):

auto się samo zakluczyło i zaczęło trąbić i to więcej niz trzy razy (trąbi do skutku aż się je otworzy z pilota). 

Wygląda to jak uruchomiony alarm. Nie wiem jak jest w serii F, bo tego nie zgłębiałem, ale pamiętam, że w E46 była opcja zakodowania, że alarm "wył" albo dedykowaną syreną alarmu, albo klaksonem. Jeśli tak samo jest w serii F, to być może u Ciebie klakson jest zakodowany jako domyślny dźwięk alarmu i stąd to trąbienie do momentu otwarcia auta z pilota. 

21 minut temu, capric napisał(a):

Dodatkowo auto zamyka się jak tylko się wysiądzie z niego (wcześniej tak się nie działo, trzeba było zamknąć albo klamką albo pilotem). Niestety zamyka się także kiedy silnik jest uruchomiony i kiedy się wyjdzie z auta.

Czyli w skrócie - auto zamyka się od razu jak zamknie się drzwi? Zamyka się także gdy jesteś w środku czy tylko jak wysiądziesz? 

Doraźnie zacząłbym od odłączenia klamki, być może to ona uległa awarii i przez to wariuje. Natomiast oczywiście diagnostyka jest nieunikniona i konieczna. 

• Moderatorzy
Opublikowano
30 minut temu, capric napisał(a):

Dodatkowo auto zamyka się jak tylko się wysiądzie z niego (wcześniej tak się nie działo, trzeba było zamknąć albo klamką albo pilotem). Niestety zamyka się także kiedy silnik jest uruchomiony i kiedy się wyjdzie z auta.

No to u Ciebie pojawił się problem z samą klamką.

spacer.png