Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, do wczorajszego wieczoru komfort jazdy miałem "jak w niebie" (zawieszenie adaptacyjne). Rano odpalam samochód jadę i z tyłu jest strasznie twardy. Zmiana z samo hodu w wóz drabiniasty nastąpiła w nocy. Nie opadł, jest, przynajmniej mi się tak wydaje, na standardowej wysokości,  miechyn trzymają kompresję. W czasie jazdy mam wrażenie, że przód amortyzuje ok. Nie czuję różnicy podczas zmiany trybujazdy z komfortu na sport i odwrotnie. Od czego zacząć diagnostykę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakąś diagnostykę robiłeś?

Bo inaczej to może być wróżenie z fusów.

Musisz dać więcej informacji, bo to, że CI się wydaje, że tył nie opadł to za mało.

Amory EDC, a fakt, że jeździsz jak wozem drabiniastym to, wg mnie, dwie różne sprawy.

Nastawa comfort czy sport zmienia charakterystykę tłumienia amortyzatorów, ale przy awarii tego systemu nie miałbyś odczucia jazdy wozem drabiniastym.

Poza tym, wywaliłoby jakiś błąd na iDrive. 

Masz jakieś komunikaty na ekranie?

Jak np. obciążysz bagażnik to kompresor pompuje?

pzdr

yaz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Diagnostyka zrobiona, żadnych błędów. Diagnoza, wylany jeden amortyzator. Po podniesieniu i opuszczeniu samochodu amortyzacja powróciła do stanu z przed usterki. Oczywiście amorki do wymiany (mają 250 tyś. ).

Kupiłem z Azji. Niestety komputer samochodu ich nie widzi. Odesłałem. Mechanik mówił, że montowali już z tych stron amorki i wyglądały identycznie jak oryginał, te miały dłuższe przewody i brak gumowych stoperów do zaczepów na przewodach, no i pewnie szczegół ale srebrne osłony zaworlów (w oryginalnym czarne). 

Kupiłem kolejne, z innego sklepu, na zdjęciach były jak oryginalne, przyszły jak te poprzednie 😒, jutro jadę do mechanika i sprawdzę bez montowania, podpinając tylko wtyczkę czy komputer je widzi.

Opublikowano

Amortyzatory z EDC dostępne jako zamiennik Sachs ?? Gdzie takie są ? Niestety amortyzatory z EDC to tylko ASO. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sugerowałbym porównać ceny ori i tych sachs.

Na chwilę obecną ori są tańsze i to nawet 500-600pln na sztuce.

pzdr

yaz

Opublikowano

Niestety, zgodnie z przewidywaniem nie działają. Odsyłam. Pewnie przyszedł kontener z Chin do Niemiec i wszystkie sklepy z tego źródła czerpią.

Szukam innego rozwiązania. Pozostaje albo oryginalne albo regeneracja. Co radzicie? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najbardziej chyba znaną firmą jest nagengast.

Zadzwoń do nich i zapytaj o cenę. Dopytaj o szczegóły regeneracji i testów jakie robią po regeneracji amorka.

Z tego co wiem to testują tylko mechanicznie. Nie sprawdzają zmiennej charakterystyki tłumienia w zależności od trybu pracy amorka (sport, comfort, itd).

Jest jeszcze jedna firma z okolic Olsztyna. Kiedyś nazywała się Balux, teraz chyba układy kierownicze Barczewo.

Oni kiedyś też robili edc. Warto i u nich zapytać.

pzdr

yaz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja regenerowałem w Firma AS Air-Suspension s.c. Środa Śląska. Latam na tym już 2 rok i nic się nie dzieje.