Skocz do zawartości

Brak przyspieszenia jak zimny - automat TDS 525

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam jak w temecie automat TDS 525 i jak rano odpalam (nie ma kłopotów) to przez kilka minut silnik pracuje tylko na małych obrotach, nawt jak dodaję gazu, stabilnie, nie przerywa, ale nie podnosi obrotow powyzej 1500. Troche irytujące jak wyjadę z podjazdu na jezdnię jadę max. 10-15 godz, i dopiero za jakąś minutę jak się rozgrzeje mogę jechać normalnie - 60 km/h etc i obroty rosną. Jak wyjeżdżam na ruchliwą szosę zatrzymują sie za mną samochody i nie wiedzą co się ze mną dzieje. Dodawanie gazu nie zwiększa obrotów :doh: I znów pytanie: czy to jest normalne, tzn czy czekać aż się rozgrzeje, czy jakaś wada ustawienia zapłonu czy wada skrzyni biegów?

Nadmieniam że płyny i oleje sprawdzone, wszystkie filtry łącznie z paliwa i powietrza wymienione na nowe bo kupiłem samochod jakieś 6 mies temu. Pali OK bo jakieś 9 ON/100

Dzienks.

Opublikowano
...to nie jest normalne zachowanie! ...tak się powinno jechać dopóki silnik nie osiągnął temperatury pracy, ale to powinno być z woli kierowcy a nie samochodu ;) ...ja osobiście nie wiem co masz nie tak z autem ale na 100% tak dziać sie nie powinno w tds!
Opublikowano
To jakiś defekt , ja mam tds w automacie i nic takiego sie nie dzieje zaraz po odpaleniu jest cały zakres obrotów i auto jeżdzi normalnie , oczywiście nie deptam mu na zimno ponad 2000obr. ale gdyby naszła mnie chęć to dieselek dał by z siebie wszystko :mrgreen:
Nie ma tego złego co by mi dobrze nie wyszło!
Opublikowano
To jakiś defekt , ja mam tds w automacie i nic takiego sie nie dzieje zaraz po odpaleniu jest cały zakres obrotów i auto jeżdzi normalnie , oczywiście nie deptam mu na zimno ponad 2000obr. ale gdyby naszła mnie chęć to dieselek dał by z siebie wszystko :mrgreen:

U mnie podobnie. Pelen zakres obrotow i predkosci dostepny na zimno jak i na cieplo. Wiadomym jest ze Z WLASNEJ woli tak jak kolega Luciu jade +- 2000 i sprawnie sie poruszam. Dodam ze przy 2000 obrotow mozna tdsem w automacie rozpedzic sie praktycznie do grupo ponad 100 km/h jesli nie wiecej. Taki urok tds wysoka moc przy niskich obrotach ;D

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Wniosek z tego że mam coś zwalone - ciekawe czy pompa paliwa czy skrzynia biegów. :cry: Jakkolwiek dzięki za pomoc.
Opublikowano
czesc ja tez mam tds 525 tylko ze w manualu i mialem ten problem to cos z pompom paliwa ale nie powiem ci co na 100% bo nirobilem tego tylko znajomy mi zaprowadzil samocho do warsztatu bo mie niebylo i nawet niewiem co w tej pompie wymienili ale teraz juz od razu sie wkreca na obroty i nietrzeba czekac