Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, na wstępie chciałbym się przywitać, jestem nowym użytkownikiem forum oraz szcześliwym posiadaczem BMW x3 g01 2020r salon Polska.

Pytanko do obcykanych, czy jest możliwość zdalnego odpalenia bmw z kluczyka lub aplikacji? Czy można to odblokować jakoś komputerem?

Opublikowano

Pytanie: po co chciałbyś zdalnie uruchomić samochód? W jakim celu?

Opublikowano

Odmrożenie szyb/nagrzanie auta możesz wykonać z poziomu aplikacji, jeżeli masz wykupiony pakiet ConnectedPackage Professional. Możesz otworzyć/zamknąć samochód, włączyć światła/klakson, a także zdalnie uruchomić wentylację (czyli chłodzenie/grzanie w zależności od temperatury zewnętrznej). Minus jest taki, że ta usługa jest dostępna w abonamencie ok. 400PLN/rok.

Alternatywa (5sek szukania w Google):

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Potrzebna jest licencja FSC i kodowanie.

Na ten moment ciężki temat, szczególnie dla diesla.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie da się odpalić zdalnie auta (usługa niedostępna w Europie). Pakiet ConnectedPro, o którym pisze kolega wyżej, nic Ci nie da, bo żeby wentylacja z ustawieniem ciepłej temp. dała jakikolwiek efekt, musisz mieć odpalone auto. W innym przypadku efekt będzie dokładnie taki jakbyś wsiadł do auta i niewłączając go, ustawił grzanie na +. Poczujesz tylko i wyłącznie chłodny powiew z kanałów wentylacyjnych.

A filmik, który też pojawił się wyżej, jest nagrywany w USA gdzie właśnie jest dostępna opcja remote start przy pomocy pilota.

Opublikowano
5 minut temu, buster12 napisał(a):

Nie da się odpalić zdalnie auta (usługa niedostępna w Europie). Pakiet ConnectedPro, o którym pisze kolega wyżej, nic Ci nie da, bo żeby wentylacja z ustawieniem ciepłej temp. dała jakikolwiek efekt, musisz mieć odpalone auto. W innym przypadku efekt będzie dokładnie taki jakbyś wsiadł do auta i niewłączając go, ustawił grzanie na +. Poczujesz tylko i wyłącznie chłodny powiew z kanałów wentylacyjnych.

A filmik, który też pojawił się wyżej, jest nagrywany w USA gdzie właśnie jest dostępna opcja remote start przy pomocy pilota.

Nie do końca się zgodzę. Mam ConntectedPro w F44 - włączam klimatyzowanie wnętrza przez telefon, a jak po kilkunastu minutach wsiadam do samochodu, to mam zadaną temperaturę - w zimie nagrzeje, a w lecie schłodzi. I to bez włączania silnika. Jest to mniej wydajne, niż w trakcie jazdy, ale działa.

W G08 ConnectedPro działa tak samo wydajnie, jak w trakcie jazdy. Ale tam jest bateria 74kWh, z której klima/grzanie sobie bierze tyle prądu, ile chce.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
8 minut temu, PKort napisał(a):

Nie do końca się zgodzę. Mam ConntectedPro w F44 - włączam klimatyzowanie wnętrza przez telefon, a jak po kilkunastu minutach wsiadam do samochodu, to mam zadaną temperaturę - w zimie nagrzeje, a w lecie schłodzi.

Bez hybrydy to niemożliwe.

Opublikowano
W dniu 13.02.2025 o 12:51, Randall napisał(a):

Bez hybrydy to niemożliwe.

Najwidoczniej inżynierowie BMW nie są tak wyedukowani, jak Ty i nie wiedzą, że to niemożliwe. Bo mam możliwość klimatyzowania wnętrza samochodu zarówno na postoju (po zgaszeniu silnika), jak i z poziomu aplikacji:

IMG_7372.thumb.PNG.c51a51e114491589a2edf36f502e299e.PNG

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, Kuj0n napisał(a):

Wentylacja ≠ klimatyzacja.

Wentylacja = klimatyzacja (jeżeli temperatura w samochodzie > temperatury ustawionej) lub ogrzewanie (jeżeli temperatura w samochodzie < temperatury ustawionej).

• Haha 1
  • Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

I jak według Ciebie działa kompresor klimatyzacji w samochodzie bez elektrycznego kompresora? 

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
9 godzin temu, PKort napisał(a):

Najwidoczniej inżynierowie BMW nie są tak wyedukowani, jak Ty i nie wiedzą, że to niemożliwe. Bo mam możliwość klimatyzowania wnętrza samochodu zarówno na postoju (po zgaszeniu silnika), jak i z poziomu aplikacji:

Teraz mnie rozbawiłeś jak kolega przed laty który twierdził że jego tato ma w skodzie klime po czym pokazał jej włącznik a było to zamykanie obiegu powietrza.

Ta wentylacja włącza wentylatorek nawiewu i wydmuchuje to co masz w kratkach. Latem to nawet pomaga co prawda w znikomym stopniu ale zawsze coś tam wydmucha (zwłaszcza gdy wnętrze nagrzeje się do 40-50 st). W zimie może podmuchać ciepłym przez parę minut po zgaszeniu silnika, potem leci to co masz na zewnątrz.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Randall napisał(a):

Teraz mnie rozbawiłeś jak kolega przed laty który twierdził że jego tato ma w skodzie klime po czym pokazał jej włącznik a było to zamykanie obiegu powietrza.

Ta wentylacja włącza wentylatorek nawiewu i wydmuchuje to co masz w kratkach. Latem to nawet pomaga co prawda w znikomym stopniu ale zawsze coś tam wydmucha (zwłaszcza gdy wnętrze nagrzeje się do 40-50 st). W zimie może podmuchać ciepłym przez parę minut po zgaszeniu silnika, potem leci to co masz na zewnątrz.

OK, przekonałeś mnie. Widocznie wiesz lepiej, co jest zainstalowane w moim samochodzie i jak działa.

Ja tam sobie nadal będę wsiadał do wygodnie nagrzanego samochodu w zimie i schłodzonego latem.

Edytowane przez PKort
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Tak, mam tą samą funkcję w obydwu samochodach, możesz dalej się oszukiwać.

Opublikowano
4 godziny temu, Randall napisał(a):

Tak, mam tą samą funkcję w obydwu samochodach, możesz dalej się oszukiwać.

Też mam w dwóch, i w obydwu działa tak, jak napisałem powyżej. Czy powinno mi być przykro? A może powinienem się schować pod kamieniem, bo nie jestem "koszerny"?

Opublikowano
W dniu 14.02.2025 o 13:04, PKort napisał(a):

Jeśli ma nagrzać wnętrze auta musisz mieć webasto i taką apke w My BMW -inaczej nie ma prawa nagrzać w środku

webasto.png

• Lubię to 1
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
13 godzin temu, PKort napisał(a):

Też mam w dwóch, i w obydwu działa tak, jak napisałem powyżej. Czy powinno mi być przykro? A może powinienem się schować pod kamieniem, bo nie jestem "koszerny"?

Albo masz webasto albo sobie to zmyśliłeś, nie ma innej opcji 😄 podaj vin sprawdzimy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 13.02.2025 o 12:42, PKort napisał(a):

W G08 ConnectedPro działa tak samo wydajnie, jak w trakcie jazdy. Ale tam jest bateria 74kWh, z której klima/grzanie sobie bierze tyle prądu, ile chce.

W G08 (czyli iX3) to jest zupełnie inny system, zresztą tak samo jak w I20 (czyli iX).

W obu tych samochodach mogę w dowolnym momencie ustawić klimatyzowanie lub grzanie - gdyż jak wiadomo w tym wypadku nie musi działać silnik. Kompresor klimatyzacji jest elektryczny (tak samo jak nagrzewnica) i pobiera sobie energię z baterii. Tydzień temu miałem zresztą śmieszny przypadek, będąc w górach w hotelu - zadzwoniła do mnie recepcja: „coś panu ten elektryk buczy” 🙂 po tym jak włączyłem sobie grzanie 20 minut przed wyjazdem na narty… 😂

Natomiast we wszystkich wcześniejszych spalinowych BMW (nie miałem Webasto) mogłem tylko wentylować wnętrze (jak koledzy piszą). Mimo iż aplikacja jest myląca, bo było w niej napisane klimatyzowanie/ogrzewanie.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Choć jestem sobie w stanie wyobrazić podgrzewanie auta nawet bez Webasto jakąś małej mocy nagrzewnicą elektryczną czerpiącą energię ze zwykłego aku (choć byłoby to mocno drenujące akumulator 12V na postoju, zwłaszcza w zimie).

Ale klimatyzacji już nie.

• Moderatorzy
Opublikowano
W dniu 16.02.2025 o 13:38, Pe.te napisał(a):

Mimo iż aplikacja jest myląca, bo było w niej napisane klimatyzowanie/ogrzewanie.

To też jest ciekawe bo jest tylko wentylacja (bez ogrzewania).

W f3x nagrzewnica elektryczna ma ponad 1kW, można sobie wyobrazić jak żarłoby to akumulator gdyby dało się to włączyć chociaż na 15 minut przed uruchomieniem silnika😄 w takim wypadku to tylko webasto albo pompa ciepła.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, Kuj0n napisał(a):

To też jest ciekawe bo jest tylko wentylacja (bez ogrzewania).

To zależy chyba od wersji aplikacji (w przeszłości wydaje mi się że było klimatyzowanie/ogrzewanie) no i oczywiście od modelu/wersji auta.

Na przykład w elektrykach jest jeszcze inaczej - tam nie ma oddzielnej ikony w usługach zdalnych, natomiast zdalnym uruchamianiem ogrzewania/klimatyzowania steruje się bezpośrednio z "ikony wentylatorka".
Planowanie harmonogramu ogrzewana/klimatyzowania znajduje się z kolei w oddzielnym obszarze aplikacji powiązanej z...ładowaniem 🙂

Beztytuu.thumb.png.202ce6f73acdbc5779f815b8d854a5d3.png