Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, pytanie do Was, czy ktoś kiedyś rozwiązał problem błędów 4A74 i 4A79?

Miałem uszkodzony moduł świec żarowych, kupiłem Beru GSE105 (12 21 7 798 000 - BMW 12 21 8 591 723 - BMW), podmieniłem i w/w błędy wyszły.

Nie wiem, czy to wadliwy nowy sterownik, czy coś z kablami. Przed wymianą biło błędami 49FF i 494A. 

Co więcej, wyjęty sterownik polutowałem i wsadziłem na test. Również bije tymi samymi błędami 4A71 4A79.

Podpowie ktoś gdzie szukać?

Opublikowano

Odpowiem sam sobie i zostawię dla potomnych: urwany fioletowo biały kabel magistrali komunikacyjnej we wtyczce 12pinowej do sterownika grzania świec. Najlepiej po zdjęciu rury od przepustnicy zdjąć pokrywę wtyczki - trzeba ścisnąć i wysunąć, odsłoni to wejścia przewodów do wtyczki - 99% zobaczycie urwany przewód. Dzwonienie wiązki jest karkołomne, bo trzeba demontować część podszybia. Wyjęcie wiązki do lutowania również nie jest za dobre bo trzeba demontować dodatkowo wiązkę silnika. Warto odkręcić i odsunąć zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego.