Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy,

w mojej g20 330i po trzech latach jazdy i przebiegu 60 tys. km. podczas przeglądu zauważono wyciek z miski olejowej skrzyni biegów. Co ciekawe ten sam problem wystąpił rok wcześniej. W obu przypadkach serwis wskazał na problem z samą miską lub uszczelką. Jedna i druga usterka została naprawiona w ramach gwarancji. Ciężko mi jednak uwierzyć, że w obu przypadkach problem był w samej misce. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Obawiam się, że przyczyną powtarzających się wycieków może być poważniejsza usterka, np. pęknięcie bloku skrzyni.

Opublikowano

Ciekawe pytanie zadałeś i generalnie teraz mam zagwozdkę. Nie wiem ile to wniesie do tematu i czy za bardzo nie będę demonizował, ale jestem zainteresowany zakupem w ASO BMW 330i G21. Auto ma 26k km, rocznik 2023, w raporcie od ASO, w którym szczegółowo sprawdzili sami stan auta jest zapisane "delikatne zapocenie miski olejowej skrzyni biegów". Ty piszesz o wycieku przy 60k km i niby to wczesnieś naprawiali tzn. wymieniali miskę wraz z uszczelką i problem pojawił się znów? wydaje mi się, że powinno być widać czy leci z z samej miski na łączeniu gdzie jest uszczelka czy gdzieś wyżej? może to jakaś wada... ? Zaczynam się bać, że jak kupię, 2 lata pojeżdżę gwarancja minie a potem się okaże do wymiany skrzynia biegów... ?

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
9 godzin temu, Sweeper napisał(a):

Zaczynam się bać, że jak kupię, 2 lata pojeżdżę gwarancja minie a potem się okaże do wymiany skrzynia biegów... ?

Chyba nie masz za dużo stresu w życiu 🙂

Nie ma za wiele skarg i postów na forum o awarii 8HP, nawet się o tym za bardzo nie słyszy... czego potwierdzeniem mogą być stosunkowo tanie skrzynie na rynku wtórnym.

Na tyle aut co jeździ z tą skrzynią, to ostatnie czym bym się przejmował. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.01.2025 o 07:31, luk_byd napisał(a):

Chyba nie masz za dużo stresu w życiu 🙂

Nie ma za wiele skarg i postów na forum o awarii 8HP, nawet się o tym za bardzo nie słyszy... czego potwierdzeniem mogą być stosunkowo tanie skrzynie na rynku wtórnym.

Na tyle aut co jeździ z tą skrzynią, to ostatnie czym bym się przejmował. 

Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś, faktycznie skrzynie stosunkowo tanio chodzą, myślałem, że będzie 20-30k 🙂

Edytowane przez Sweeper

.

Opublikowano

Ktoś tu zapomniał że to forum bmw, a nie audi. Każde DSG to skrzynia niespodzianka, może dojść do awarii i konieczności wymiany skrzyni nawet jeśli nie ma żadnych oznak jak szarpanie itp. Potem właśnie nowa skrzynia 40-50k. 8hp jest mało zawodna, prostsza, łatwiejsza w naprawie i tania nawet jeśli trzeba ją wymienić