Skocz do zawartości

Ile oleju do skrzyni automatycznej lub gdzie wlew - proszę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Wyciągałem silnik i skrzynię z mojej beatki

Przy odłączaniu sprzęgła ubyło trochę oleju

Przed złożeniem zalałem do pełna sprzęgło ale nie jestem pewny czy w skrzyni jest wystarczający poziom

Mało tego jest to 4x4 więc nie spodziewam się że ktoś będzie wiedział ile tam wchodzi oleju

Ale może ktoś już dolewał i wie który korek z boku jest tym właśniwym do wlewania - bo jest tam ich kilka!

Automat jest taki sam jak w tylnonapędowej różni się tylko tyłem ale korpus jest ten sam

Piszę odrazu że nie ma bagnetu mimo to że strona OEM pokazuje ze powninien być po stronie kierowcy zaraz obok serva ham.

Bardzo proszę o pomoc ponieważ chciałbym odpalić moje kochanie ale się boję żeby jej skrzynki nie popsuć

Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano

rozumiem ze to skrzynia 5hp-18. Na koncu miski jest korek na klucz imbus srednica 17mm. Ten korek słuzy zarówno do zlewania jak i zalewania oleju do skrzyni. Pojemnosc calego ukladu (skrzynia, sprzeglo hydrokinetyczne, węze, chlodnica oleju) to jakies 6.5-7 ltr. W trakcie spuszczanbia oleju ze skrzyni z reguły wylatuje jakies 5 ltr. Robie to w nastepujacy sposób: Wtlaczam na poczatek jakies pół litra do miski, bo wiecej zie nie zmiesci, odpalam silnik, i dalej na wlaczonym silniku wlewam olej az do przelania. W miedzyczasie właczam poszczególne biegi, tak by wszystkie kosze napełniły sie olejem. Zaprzestaje wlewac dopiero (wazne!!) kiedy nastapi przelanie ukladu czyli zacznie leciec olej z tego korka spustowo-zasilajacego, ze tak go nazwe...

pozdrawiam

bartek

CARFIX BMW

Pełny serwis pogwarancyjny.Kodowanie i programowanie, indywidualizacja ustawień. Aktualizacja oprogramowania. Dostęp do serwera online(OSS),ASAP oraz Werkstatt information recherche (WIR). Cześci nowe - parts sales support (PASS) i używane do BMW.

Szczecin ul.Mieszka I 61a

Tel.692377209

Opublikowano

Dzięki bardzo

Mam jednak pytanie

Czy do napełnienia skrzni potrzebany jest odpowiedni przyrząd

Nie wyoprażam sobie napełnienia jej zwykłą szczykawą jeśli piszesz że nie przerwanie wciskać olej (6 litrów)

Czy będę musiał jednak udać się do serwisu?

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki

Dziś sprawdzę dokładnie model skrzyni

A strzykawę też mam 0,3 l

Narazie muszę się uporać z drobnym wyciekiem bo po odpalinieu zauważyłem że kapie w okolicach wyjścia przewodów do chłodnicy oleju

Dziś zbadam czy to z przewodów czy może gdzieś z góry

Nie wiem czy nie nalałem za dużo oleju. Ponieważ jak wyciągnołem skrzynie to troszkę poleciało z wałka sprzęgłowego

A jak ją zakładałem do zalałem sprzęgło do pełan (ok 1 l) . Może przegiołem z tym olejem i go wyciska ze skrzynie .- Czy jest to możliwe

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc