Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Może ktoś sie orientuje czy warto ingerować w ustawienia autronika 700 po dokonaniu auto korelacji w tym programie?? Czy można tam poprawić coś po automacie, ewentualnie jeśli tak to co pozmieniać i na jakie wartości? Samochód to e30 325 m20 (oczywiście posiadam oprogramowanie i kabel do tego sterownika)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie wiem, czy Kolega już sobie poradził, ale z moich doświadczeń wynika, że można się trochę pobawić w "tuning" automatycznych ustawień. Ja akurat posiadam taką centralkę i zmiany, jakie wprowadziłem to przyspieszenie otwierania i zamykania attuatora, skróciłem czasy w skrajnych położeniach oraz trochę skorygowałem zakres pracy. Dodam, że zamiast miksera wmontowałem sobie BLOS'a (bardzo pozytywny rezultat zamiany). Modyfikację można zobaczyć w innym poście (http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=352271)

Mam natomiast inny problem - program pokazuje mniejsze wskazania dla sondy lambda, niż faktyczne (porównywałem ze wskazaniami miernika). Czy u Kolegi również coś takiego ma miejsce?

Opublikowano

BLOS z elektroniką chodzi super, lambda pracuje :). Nie wiem, czy przeglądałeś link, który wskazywałem wcześniej, jest tam trochę moich wynurzeń na temat blosa.

Wyregulowałem blosa na bogatą mieszankę, silnik krokowy służy do ograniczania składu. Bogata mieszanka w tym przypadku nie oznacza bardzo bogatej mieszanki, bo wtedy atuator za bardzo będzie zwężał dolot gazu i przy gwałtownych przyspieszeniach mieszanka będzie za biedna, a fura, zamiast jechać, będzie się dusić. Nie wiem, jaką masz elektronikę do gazu, AL-700 daje trochę możliwości regulacyjnych, np. szybkość pracy silnika krokowego. Można dzięki temu szybko reagować na zapotrzebowanie silnika w gaz.

Widzę, że posiadasz większy silnik, apetyt pewnie ma "po byku", napisz jak u Ciebie sprawuje się BLOS i ile furka spala.

Pozdrawiam.