Skocz do zawartości

chlodnica oleju gdzie ja zamontowac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam maly problem zmieniam silnik z m20 2,0 na m20,2,5 i w tym nowym jest chlodnica oleju ktorej nie mialem w dwo litrowce. czy ktos mi pomorze???
Opublikowano
ma być pod chłodnicą wody, ale weź ją wypiepsz razem z przystawką i wkrec sam filtr jak było w 2 litry

a co z nia jest nie tak dlaczego ja wywalic nie sprawdza sie ona w praktyce??

Opublikowano

Lubi przeciekać. Zespół filtra oleju/termostatu oleju też lubi przeciekać - trzeba co jakiś czas wymieniać uszczeleczkę.

Walczyłem z chłodnicą kilka lat, kleiłem, łatałem - brakowało używanych niecieknących a nowa jest droga. Wymieniałem te uszczelki w termostacie.

W końcu sprawdziłem, kiedy ona pracuje - okazało się, że rzadko, zwykle w trasie. Pogadałem z mechanikiem i zdecydowałem się na demontaż. Jeżeli zaleje się przyzwoity olej (półsyntetyk, syntetyk - ja jeździłem na Mobil1 5w50), nie jeździ się w warunkach tropikalnych i nie katuje auta (200km/h na autostradzie kilka godzin) to można tak zrobić.

Po demontażu jeździłem ze 2-3 lata i wszystko było OK.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

Witam

Te chlodnice oleju ,to sa tak na wszelki wypadek!.

Konstruktorzy jak nie maja pewnosci na 300%,ze chlodzenie przez miske bedzie optymalne ,to dodaja chlodnice oleju dodatkowo!

Tak m.in. bylo w skodzie 120 staruszce :) Pierwsze egzemplarze mialy chlodnice oleju a nastepne juz nie!!

pozdrawiam