Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

ostatnio dotknął mnie problem z samochodem i chciałbym spytać znawców o opinię i wskazówki.

Zakupiłem niedawno BMW F34 z silnikiem B47 z 2015. Zrobiłem ledwo 2000km kiedy to przedwczoraj na powrocie ze sklepu nagle pod maską coś zaczęło dziwnie świszczeć, silnik przełączył się w stan awaryjny a następnie na desce pojawił się komunikat w stylu "Napęd. Jeźdź dalej wolno. Pełna moc niedostępna." Po zatrzymaniu się i ponownym uruchomieniu samochodu komunikat zniknął i samochód znów działał normalnie. Następnego dnia po przejechaniu niespełna 10km problem powtórzył się, tym razem nawet nie zdążyłem się zatrzymać a komunikat zmienił się na "Napęd. Stań ostrożnie i wyłącz silnik". Po zatrzymaniu się samochód już nawet nie odpala a komunikat utrzymuje się. Dziś podpiąłem się pod samochód i wyświetlają się następujące błędy: 284E00, 244C00, 36F600. Miał ktoś podobne doświadczenia i podpowiedziałby od czego zacząć szukanie usterki?

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

https://bmwfault.codes/

Rury od turbo do kolektora dolotowego na miejscu?

Jak rury całe to możesz jeszcze zobaczyć czy wirnik w turbinie się obraca.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

Opublikowano

Sprawa rozwiązana. Winna chłodnica EGR, która spowodowała nieszczelność kolektora. Samochód zawieziony na ASO i naprawiony w ramach akcji serwisowej. Co ciekawe EGR był już w nim wymieniany niespełna 100.000 km temu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

EDIT:

Poprzedni wpis napisałem trochę zbyt wcześnie. Kilka godzin po telefonie z ASO, że kończą naprawę i mogę odebrać samochód na następny dzień otrzymałem ponowny telefon, że wymienili chłodnicę EGR i dziurawy dolot ale samochód nadal kręci ale nie odpala, nie wyświetla też już żadnych błędów. Zaproponowali wykonanie rozszerzonej diagnostyki i poprosili o zgodę na zwiększenie poziomu ingerencji w oprogramowanie. Ich mechanik podejrzewa niewłaściwe paliwo co wydaje mi się byłoby dosyć niesamowitym zbiegiem okoliczności.