Skocz do zawartości

Wyciek z pod filtra oleju!! Pomocy!! Co to za guzik??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam Bmw e36 320i od pewnego czasu zaobserwowałem plmy oleju pod autem zwłaszcza z po odpaleniu auta z rana.

Zlokalizowałem wyciek z podstawki filtra, od strony kolektora poniżej pierwszej sruby mocującej jest [/b] jest jakiś guzik,można go wcisnąć a po odpaleniu wyskakuje i To Z NIEGO LECI. Co to jest?? Jak to napawić ?? Można to jakos zakleić??

Pomózcie!! Mieszkam w Jeleniej i żaden mechanik nie wie co to jest!!!

Pozdrawiam.

Opublikowano
to najprawdopodobniej zaślepka kanału olejowego albo zawór zwrotny oleju najlepiej wymień przystawke niewiem czy klejenie cos da bo to olej pod cisnieniem leci i klej moze nie wytrzymać
BMW sie nie psuje
Opublikowano
Ten guzik to najprawdopodobniej zaślepka zaworka zwrotnego. Jest aluminiowa i jej uszczelnienie jest na oringu. Należy zdjąć pierścień zabezpieczający wyjąć zaślepkę i wymienić oring.
Opublikowano

Robiłes to sam czy na warsztacie?? Trzeba sciagac podstawke do wymiany czy nie?? U mnie jak zaglodam tam za pomoca lusterka to nie widac zadnej śruby. wyglda to jak by od srodka było włożone??

Pozdrawiam

Opublikowano
to nie widac zadnej śruby

Nie ma tam żadnego gwintu co by znaczyło że jest to śruba.

Po zewnętrznej stronie kapsla jest metalowy pieścień który chowa się w wydrążonych rowku korpusu filtra. Z boku powinno być widoczne wcięcie, umożliwiające wyciągnięcie pierścienia. Gdy go zdejmiesz będziesz mógł wyjąć zaślepkę.