Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam szybkie pytanie odnośnie zewnętrznych lusterek. Aktualnie oba wkłady mam zwykłe podgrzewane bez fotochromu, wewnętrzne lusterko z czujnikiem, które się ściemnia. Pytanie czy jest możliwość założenia i podpięcia wkładów lusterek zewnętrznych fotochromatycznych mając dotychczas lusterka zwykłe? Nie ukrywam podczas nocnej jazdy często razi po oczach pojazd z tyłu, a z tego co czytałem czujnik w lusterku wewnętrznym również odpowiada za lusterka zewnętrzne. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie takie rzeczy ludzie drutowali i wymieniali same mechanizmy ale powinno się wymienić całe lusterka z mechanizmem bo są zupełnie inaczej sterowane, do tego panel w drzwiach.

spacer.png

Opublikowano

Czyli rozumiem jest taka opcja. To pytanie jak to zrobić po najniższej linii oporu aby to miało ręce i nogi? 

• Moderatorzy
Opublikowano

Po małej linii oporu wymienia się całe lusterka. Dokładania dodatkowego przewodu do prawego lusterka i tak nie ominiesz. Panel na drzwiach też musisz zmienić.

spacer.png

Opublikowano

A wymieniając chociaż lewe lusterko na fotochromatyczne obejdzie się bez wiązki do prawego? Wtedy tylko panel + lusterko lewe + kodowanie? Przynajmniej aby w lewym lusterku mniej mnie oślepiały pojazdy podczas nocnych podróży

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Tak, lewe jest p&p. U mnie fabrycznie jest tylko lewe fotochromatyczne.

Natomiast do prawego jest do dołożenia tylko jeden przewód (nie wiązka) - żal tego nie zrobić 🙂

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

• Moderatorzy
Opublikowano

P&p czyli demontujesz z całym korpusem, montujesz nowe i nie musisz przerabiać instalacji 🙂

Panel do wymiany i kodowanie, bo lusterka fotochromatyczne sterowane są po LINbusie.

spacer.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też chciałbym dołożyć lusterka fotochromatyczne i składane. Jak mam fotele manualne to czy będzie opuszczać się prawe lusterko przy cofaniu?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 2.02.2024 o 20:27, Kuj0n napisał(a):

Tak, lewe jest p&p. U mnie fabrycznie jest tylko lewe fotochromatyczne.

Natomiast do prawego jest do dołożenia tylko jeden przewód (nie wiązka) - żal tego nie zrobić 🙂

Masz jakis ops do tego, ja znalazlem video do skladanych i fotochromatycznych ale z 5 kablami i kodowaniem, bez kodowania nic nie dziala, narazie czekam na kabel i bede kodowal to bede wiedzial czy dobrze podpiolem kable. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.05.2024 o 21:27, Dam-F31 napisał(a):

Masz jakis ops do tego, ja znalazlem video do skladanych i fotochromatycznych ale z 5 kablami i kodowaniem, bez kodowania nic nie dziala, narazie czekam na kabel i bede kodowal to bede wiedzial czy dobrze podpiolem kable. 

Chcialem powiedziec, ze video instrukcja, dziala wlascnie zamontowalem i zaprogramowalem lusterka skladane i fotochromatyczne z tego video , dziala w 100 % chociaz miejscami mialem watpliwosci, w razie problemow w tym wzgledzie moge pomoc doswiadczeniem.