Skocz do zawartości

BMW m52b25 12.1996 r. pomoc przy wymianie licznika z golasa na full OBC + navi 4:3 + MFL + tempo

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No niestety TCU też wyswietla numery telefonów zamiast nazw, na ekranie w książce szukamy po nazwach a na liczniku po numerach i jeszcze w jakiejś dziwnej kolejności. Co do zaniku dźwięku to ciężko powiedzieć co jest przyczyną, masz tam wzmacniacz? 

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spróbuj odpiąć na chwilę aku

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
11 godzin temu, piotr520 napisał(a):

No niestety TCU też wyswietla numery telefonów zamiast nazw, na ekranie w książce szukamy po nazwach a na liczniku po numerach i jeszcze w jakiejś dziwnej kolejności. Co do zaniku dźwięku to ciężko powiedzieć co jest przyczyną, masz tam wzmacniacz? 

Tak. Mam fabryczny wzmacniacz jak na foto. Dzisiaj sprawdzilem i mialem w radiu jakies 2 bledy ktore wykasowalem. Zobaczymy jak teraz bedzie. Póki co przez godzinę było okej. 😁

IMG_20220527_210012.jpg

IMG_20231005_165213.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Drugi blad tlumaczy problem, wzmacniacz jest "budzony" sygnalem z wzmacniacza anteny. Albo wzmacniacz anteny jest uszkodzony, albo traci zasilanie.

Opublikowano
Godzinę temu, piotr520 napisał(a):

Drugi blad tlumaczy problem, wzmacniacz jest "budzony" sygnalem z wzmacniacza anteny. Albo wzmacniacz anteny jest uszkodzony, albo traci zasilanie.

A gdzie jest ten wzmacniacz anteny? Czasami faktycznie jest też tak ze nagle dzwięk mi się o jakieś 10% ścisza nie wiadomo dlaczego i muszę podgłośnić. 

Opublikowano
8 godzin temu, shawn_karwoski napisał(a):

A gdzie jest ten wzmacniacz anteny? Czasami faktycznie jest też tak ze nagle dzwięk mi się o jakieś 10% ścisza nie wiadomo dlaczego i muszę podgłośnić. 

Czy to ten w lewym tylnym słupku przy półce? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadza się, tylny lewy slupek, sprawdź połączenie wtyczek, te wzmacniacze rzadko się psuja.

Opublikowano (edytowane)

To teraz działamy dalej. 😁 Póki co to do tej kostki na razie doprowadziłem tylko te 4 sygnały zeby odpalic ULFa: 12V stałe i po stacyjce, GND i iBus. Wiecie co jest na pozostałych 5 pinach?  Póki co jak mam połączenie przychodzące nie rozłącza mi muzyki. Przy wybieraniu numeru też. Skąd wziąć np. ten sygnał?

IMG_20231006_203225.jpg

Edytowane przez shawn_karwoski
Opublikowano

Wracając jeszcze na chwilę do braku dźwięku z tunera DVB-T, zastanawiałem się czy nie możnaby dźwięku podłączyć bezpośrednio pod te wejścia 5 i 10 w złączu 17 pinowym zamiast pod moduł tv. Ktoś z Was próbował czy przy oglądaniu tv na monitorze tym kanałem dźwięk będzie dostępny?

IMG_20230415_082612.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W zależności jaki masz tuner bm24 czy bm54

ScreenShot100.jpg

ScreenShot101.jpg

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Udało się wszystko ogarnąć?

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie. W tym momencie mam problem z rozładowywaniem akumulatora. Muszę sprawdzić co jest tego przyczyną. Zauważyłem też że czasami pojawia mi się kropka przy przebiegu co sugerowałoby że gdzieś się przeprogramowuje przebieg. Obstawiam ze cos sie dzieje z LCM bo to on sam sobie czyta przebieg z IKE. Musze podpiac kompa i zobaczyc. Ale teraz nie mam czasu na to. To wyłączanie dźwięku też jest dziwne bo czasami wystarczy przelaczyc na kolejna piosenke na CD i wraca co sugerowaloby ze to nie wina wzmacniacza antenowego. Moze aku juz mi tez pada i przez to robia sie takie jaja. Wszystko zaczęło się od momentu zmiany kodów ZCS pod ULFa. Muszę wrócić do pierwszego kodowania z samym OBC i zobaczyc czy sytuacja sie unormuje. Dzwieku z DVB-T jeszcze tez nie probowalem bo doba jest za krotka. 😁

Edytowane przez shawn_karwoski
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zmiana kodów raczej nie ma na to wpływu, może coś nie tak z ulfem lub tym zakupionym tunerem

Opublikowano
W dniu 28.09.2023 o 20:51, shawn_karwoski napisał(a):

Aha. Jeszcze jedno. Pomimo tego że nalałem płynu do spryskiwacza i do głównego zbiornika i do intensywnego spryskiwania, to cały czas komputer pokazuje mi komunikat o niskim poziomie tego płynu??? Czyżby padł czujnik poziomu? 😁

Kupiłem czujnik poziomu płynu i..... okazało się że u mnie wcale go nie ma!!! Więc muszę wykodować to ostrzeżenie z LCM. 😁

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ulf działa poprawnie z telefonem?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Czołem po przerwie. Dźwięk z DVB-T opanowany. Podpiąłem bezpośrednio pod tuner BM24 do złącza 17 pinowego jak na załączonym zdjęciu w piny 5 i 10 wtyczki C. Dźwięk jest we wszystkich głośnikach ale jest cichszy niz z CD, radia i kasety. Wejście to jest tez mega wrażliwe na zakłócenia z tunera dvb-t. Na moim obecnym mega buczy. Jak podłączyłem pod te piny 5 i 10 zamiast tunera telefon to było ok. Może wiecie który z tunerów DVB-T ma najlepiej odfiltrowany dźwięk na wyjściu? 😁 Co do wzmacniacza anteny w lewym słupku to wymieniłem go i okazało się, że problem wyłączania dźwięku nadal pozostał. Winowajcą był sam tuner BM24 który musiałem wymienić na inny. Od tego momentu problemy się skończyły. Kupiłem też nowy akumulator i od tego momentu kropka przy przebiegu również już się nie pojawia. Generalnie BMW jest mega wrażliwe na spadek napięcia na akumulatorze. 😁 Na ten moment został mi jeszcze do ogarnięcia ten moduł ULF. Zastanawiam się też co może być przyczyną wywalania przez czytnik nawigacji każdej płyty z mapami? Pomieli parę sekund i wypluwa każdą. Kupiłem nawet oryginały i na nich też to samo. Ma ktoś z Was doświadczenie w tym temacie?

IMG_20230415_082612.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Prawdopodobnie padnięty laser.

Problem ze dźwiękiem prawdopodobnie jest przez zasilanie samego tunera. Na jakie napięcie jest tuner? Jak masz podpięte zasilanie?

Kończę właśnie projekt tunera DVB-T2 za jakiś czas pojawi się na forum.

Edytowane przez szumrak
Opublikowano

Czy te lasery ktoś jeszcze naprawia? Lub czy można je wymienić/zamienić z innego napędu?

Mam tuner Esperanza EV109R zasilany 5V z USB. Zasilanie z przedłużki 2xUSB z wyświetlaczem napięcia aku na gniazdo zapalniczki jak na załączonej fotce. 😁

IMG_20230312_204702.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Możesz wziąć 5v bezpośrednio z tunera TV, jest przefiltrowane i stabilizowane.

Edytowane przez szumrak
  • Moderatorzy
Opublikowano
Godzinę temu, shawn_karwoski napisał(a):

Czy te lasery ktoś jeszcze naprawia? Lub czy można je wymienić/zamienić z innego napędu?

Wydaje mi się, że do MK4 będzie SF-HD8. Wymontowujesz stary, zakładasz nowy, wpinasz taśmę i trzeba polutować jakąś zworkę lub rozlutować, dawno było, nie pamiętam, sprawdź. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
10 minut temu, Fuser napisał(a):

trzeba polutować jakąś zworkę lub rozlutować, dawno było, nie pamiętam, sprawdź. 

Usunąć zworkę, nie wiem jaki masz czytnik, napęd w MK3 i MK2 jest taki sam. 

A tak wygląda mój tuner w fazie testów, sterowanie z przycisków monitora.

IMG_20240407_224948.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, szumrak napisał(a):

Możesz wziąć 5v bezpośrednio z tunera TV, jest przefiltrowane i stabilizowane.

Git. Masz może rozpiskę tych wtyczek, z których nóżek wziąć te 5V? 😁

Opublikowano
9 godzin temu, szumrak napisał(a):

Usunąć zworkę, nie wiem jaki masz czytnik, napęd w MK3 i MK2 jest taki sam. 

A tak wygląda mój tuner w fazie testów, sterowanie z przycisków monitora.

IMG_20240407_224948.jpg

To chyba mk3.

Co do tunera DVBT to widzę że będzie niezły ogień. Bajer że na bazie oryginału. 👍👏

IMG_20240408_074910.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak to jest mk3