Skocz do zawartości

BMW m52b25 12.1996 r. pomoc przy wymianie licznika z golasa na full OBC + navi 4:3 + MFL + tempo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten przewodzik czarno-czerwony który wchodzi do lampy to mała czerwona dioda LED. Nie wiem komu i co miałaby ona sygnalizować. Jak kupiłem to już było i na razie tego nie ruszałem. 😁

• Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
3 godziny temu, szumrak napisał(a):

Jeszcze multifunkcja i licznik high przerobimy na M5 🙂 (diody rozgrzewające)

Moja kiera z multifunkcją. 😁 Nieźle się na szukałem tej kierownicy bo u mnie w przedlifcie mam trochę inną kolumnę i poduchę muszę mieć jedno nabojową i kierę ze zintegrowaną taśmą. To prawie biały kruk. 😁 Niestety skóra już była w tak kiepskim stanie że musiałem ją dać do obszycia na nowo oczywiście z trzema kolorami nitki jak w oryginale. 😁

IMG_20230511_232039.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zostaw auto aż się uśpi , możliwe że navi zaskoczy , ale wątpię powinna od razu działać.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz odpiąć Aku na kilka minut, po podpięciu powinien na nowo sprzęt odczytać i navi wskoczy, no chyba że czytnik trup.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
17 godzin temu, shawn_karwoski napisał(a):

Aha. Jeszcze jedno. Pomimo tego że nalałem płynu do spryskiwacza i do głównego zbiornika i do intensywnego spryskiwania, to cały czas komputer pokazuje mi komunikat o niskim poziomie tego płynu??? Czyżby padł czujnik poziomu? 😁

Pewny jesteś że chodzi o spryskiwacze, nie o chłodnice? Jak tak to może gdzieś coś nie łączy przy czujniku, możesz wyłączyć ten komunikat w lcm ncsem lub pasoftem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na stówkę komunikat czujnika w chlodnicy ktorego 2,0 nie posiada. Można też wyjście lcm dać do masy, ja tak przynajmniej zrobiłem, bo czujnik do dziś nie założony 😁

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja u siebie wykodowalem 😉

Opublikowano
W dniu 29.09.2023 o 19:54, piotr520 napisał(a):

Na stówkę komunikat czujnika w chlodnicy ktorego 2,0 nie posiada. Można też wyjście lcm dać do masy, ja tak przynajmniej zrobiłem, bo czujnik do dziś nie założony 😁

A ja sobie czujnik założyłem zgodnie z retrofitem i kabelki doprowadziłem do LCM - profeska (a moja 523i ma 2,5 😁). I to komunikat "Washer fluid low" więc na mój angielski to chodzi o poziom płynu do spryskiwaczy. 😁

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to czujnik poziomu płynu spryskiwaczy. Ten czytnik w końcu działa?

Opublikowano
9 godzin temu, szumrak napisał(a):

No to czujnik poziomu płynu spryskiwaczy. Ten czytnik w końcu działa?

Gdzie tam. Auto go wogóle nie widzi. Czekam na kolejny. Masakra. Właśnie przyjechałem podłubać z ULFem. Dam znać. 😁

Opublikowano (edytowane)

No i sprawa wygląda następująco. Podłączyłem na razie tylko +12V stałe, +12V po zapłonie, masę i iBus. Połączyłem się pasoftem (focia na dole), zmieniłem nazwę widoczną dla modułu z pięcioma ostatnimi cyframi VIN, wyczyściłem historię podłączonych urządzeń, kliknąłem parowanie i na wyświetlaczu zegarów elegancko pojawiło mi się Parowanie Bluetooth, zaczęły trzy diody nad guzikiem telefonu na monitorze mrugać, w telefonie pokazał mi się moduł bluetooth, sparowałem go ale teraz jak chcę się z nim połączyć to klikam i dosłownie na pół sekundy zaświeca mi się w telefonie na niebiesko że jest połączony i zaraz go rozłącza (wszystko na fotkach). Prawdopodobnie chodzi o to że NCSem muszę przełączyć w ustawieniach modułu na tryb parowania z nie firmowym urządzeniem. Niestety na ten moment NCS nie widzi modułu ULF bo prawdopodobnie trzeba zaktualizować klucze ZCS dodając telefon do wyposażenia. Panowie prośba o aktualne klucze, na ten moment mam takie jak na zdjęciu. 😁

Edytowane przez shawn_karwoski
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też myślę że jako telefon opcja 0629

GM i VN bez zmian

SA 0001080008900564

Opublikowano

Zaktualizowałem klucz ZCS SA w EWS i IKE, przekodowałem IKE i LCM pustym plikiem Man. Wyposażenie nowe widać w Pasofcie ale NCS nadal nie widzi modułu telefonicznego bo nie mam do wyboru ani TEL ani ULF. 🤔 O co chodzi?

IMG_20231002_185333.jpg

IMG_20231002_190538.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jaki konkretnie masz telefon, możemy przetestować inną opcje, pod konkretny model.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musi być pod ULF

Opublikowano

Mam Poco X3 Pro. Ale jak NCS nie widzi ULF (i tu pytanie dlaczego skoro kody ZCS zaktualizowane) to nie przekoduję go na łączenie się z innym telefonem niż fabryczny, tak czy nie? Więc musimy jakoś to przełączyć. Da radę INPĄ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możemy przetestować dwie opcje

Screenshot_2023-10-02-21-46-17-018_com.google.android.apps.docs.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Pod ULF opcja 644 przepisz ze zdjecia

IMG_20231002_214720.jpg

Edytowane przez szumrak
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak podpinałem jakąś wersję ULFa u siebie to z Xiaomi note9 się nie parował, z Samsung S4 parował ale w momencie wykonywania lub odbierania połączenia zrywał BT, iPhone 4 działał właściwie. TCU działa prawidłowo z najnowszymi telefonami.

Opublikowano (edytowane)

To w związku z tym ze mam jakis TCU jutro podepnę go z tym kodowaniem które mam. Sprawdzę też jeszcze mojego iphone 6s czy da radę. Jak nie to przekoduje na te ZCSy od @szumrak Mam tylko pytanie bo widzę że jak @piotr520 kalkulowal to zmienil sie tylko ZCS SA, a u @szumrak zmieniły się ZCS SA i VN? Czy to jest ok?

Edytowane przez shawn_karwoski
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 1.10.2023 o 20:34, shawn_karwoski napisał(a):

IMG_20231001_205644.jpg

IMG_20231001_210701.jpg

IMG_20231001_205336.jpg

IMG_20231001_205343.jpg

Screenshot_2023-10-01-21-10-34-782_com.android.settings.jpg

IMG_20231001_213159.jpg

Robiłem pod te zcs co podałeś, zmieniło się tylko VN, zrobione pod ULF, pod TCU będą inne ZCS, to tego będzie większa ingerencja w ZCS bo trzeba rocznik auta zmienić, mogę to na jutro ogarnąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakieś postępy czy szykować zcs pod TCU?

Opublikowano

No i okazało się że moduł po sparowaniu telefonu nie wyłącza trybu parowania sam. Dlatego na 0,5s łączył a potem rozłączał. Odpiąłem go od auta i po ponownym podłączeniu i wyborze w telefonie modułu BMW 36059 od razu się połączył. Po tym łączy się już automatycznie sam. 😁👍 Ale żeby nie było zbyt kolorowo to: połączenie przychodzące sygnalizuje na 0,5s zmianą ekranu na monitorze i potem wraca do bieżącego, na wyświetlaczu liczników pokazuje numer tel. przychodzącego cyframi a nie opisem z książki przez jakieś 2s, mruga zielona dioda nad guzikiem telefonu. Pewnie nie wczytuje książki - mam ok. 1500 numerów. Nie mam jeszcze mikrofonu. Guzik w podłokietniku odbiera polaczenie.

Opublikowano

Przyszedł też kolejny tuner tv. Po podlaczeniu tym razem tylko jednego kanału audio zgodnie z sugestią niestety to samo czyli brak dźwięku. 😭 Pasoftem aktywowałem ogladanie podczas jazdy bo pomyslalem ze moze jak pojezdze troche z tv to sie odblokuje ale [BAD]. Mało tego od tego czasu mam dziwny objaw jakby wyłączania się dźwięku po kilku minutach od uruchomienia auta. Zmiana zrodla z FM na CD, TAPE czy AM nic nie dają. Dzwięk wraca z reguły po kilkunastu minutach przy przełączaniu na inne źródło dźwięku lub po wyłączeniu stacyjki na jakiś czas. Nie wiem co się stało. 🤔