Skocz do zawartości

Ambient light , nie działa tylko w drzwiach kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wymieniłem boczki drzwi wraz z instalacją pod ambient light i nagłośnienie Harman Kardon, po podłączeniu okazało się że tylko w jednym boczku od kierowcy nie działa ambient, w pozostałych wszystko działa, sprawdziłem jeszcze raz wiązkę drzwi oraz wiązkę karoseryjną i znalazłem problem, w wiązce drzwi pin z pozycji 21 trafia w puste pole w wiązce karoseryjnej również w pozycji 21. Proszę o pomoc jak w tym przypadku mogę to podłączyć, gdzie leci pin 21 w wiązce karoseryjnej? a może mogę pin w wiązce drzwi podpiąć w inne miejsce (dolutować)?

Proszę o pomoc jeśli ktoś już to przerabiał lub ma pomysł jak to ogarnąć.

Pozdrawiam

Wiązka przewodów.JPG

Opublikowano

pin 21 występował w samochodach do 2013_06.

Ogólnie jest pytanie z którego roku masz samochód i wiązkę/wiązki? do 2013_06 podświetlenie było jednokolorowe, potem 2 kolory. Ze schematów wnioskuję, że przed 2013_06 podświetlanie ambient nie było regulowane oddzielnie. Po 2013_06 jest regulowane z NBT.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano

To by się zgadzało bo boczki mam z przed lifta a auto to polift . Co mogę w takim układzie zrobić by to świeciło??

Opublikowano

a drugi boczek świeci?

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano

Pozostałe trzy boczki świecą

Opublikowano

Podepnij się pod pin 48 we wtyczce A58*3B w FRM. On jest od podświetlania wentylacji itp.

FEshKEjY

Możesz próbować też podpiąć się pod piny 7 lub 10 we wtyczce A58*1B one są od ambiente w autach poliftowych, ale żeby to działało to podejrzewam, że musisz dokodować ambiente (wtedy też jest sterowanie z NBT). Nie robiłem tego, to tylko moje podejrzenia.

Opublikowano

Dzięki za pomoc , jak zrobię dam znać czy działa . 

Opublikowano

Pozostałe drzwi mają pin21 podpięty do tego pinu co pisałem. Jest on używany do podświetlenia ambiente (przed liftem) lub podświetlenia przełącznika do opuszczania szyb (przed i po). W drzwiach kierowcy podświetlanie panelu od opuszczania szyb jest za pomocą magistrali LIN i dlatego pin 21 jest nie używany po lifcie.

Opublikowano

Czyli jeśli podłączę się pod pin w panelu do opuszczenia szyb ambient powinno działać ?

Opublikowano

Nie, nie będzie. W panelu jest +12V, GND i LIN. +12V jest "zawsze" aktywne. Podepnij się po FRM jak pisałem wcześniej. Tak chyba najlepiej tym bardziej, że wyjście wiązki od drzwi i tak jest koło FRM.

Opublikowano

Tak też zrobię , dzięki za pomoc , jak zrobię napiszę .

Opublikowano

Siemano. Nie będę zakładał oddzielnego tematu żeby nie zaśmiecać. Mam od kilku dni F11 przedlift i mam pytanie czy ambient jest tylko w kolorze bursztynowym czy da się jakoś zmieniać?

Opublikowano

W przedlifcie był tylko bursztynowy , w polifcie są dwa kolory i trzeba kodować .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, reeno napisał(a):

W przedlifcie był tylko bursztynowy , w polifcie są dwa kolory i trzeba kodować .

No ale nie tylko kodować. Trzeba dołozyć kabelki i wymienić wszystkie diody/moduły świetlne. Nie wiem czy FRM też to obsłuży.

Opublikowano

Pokręć pokrętłem od jasności zegarów koło włącznika świateł oraz przestaw w NBT.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

co do zasady to ambient w np. czarnym wnętrzu "słabo" świeci. kolega kupił nowe A8 i tam w środku jest jak na dyskotece😎

Opublikowano
W dniu 10.08.2023 o 03:47, adam111 napisał(a):

Pokręć pokrętłem od jasności zegarów koło włącznika świateł oraz przestaw w NBT.

Jak przestawić na NBT?

Opublikowano
6 godzin temu, Xsavier napisał(a):

Jak przestawić na NBT?

w ustawieniach pojazdu o ile dobrze pamiętam w oświetleniu jest "jasność". Kodowaniem da się ograniczyć minimalną jasność (jak się ściemni zegary to podświetlenie nie będzie mniej niż jakaś wartość).