Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupiłem niedawno F15, już przy zakupie poczułem że na 3 biegu jakby zmienia bieg na 2 razy przy szybkim rozpędzaniu się, tzn. na 3 biegu czuć bardzo delikatne szarpnięcie i dopiero po chwili +- 500 obrotów zmienia bieg na kolejny. Pomyślałem że wystarczy wymiana oleju, tak też zrobiłem. Wymieniłem olej metodą statyczną. Do skrzyni weszło mi nie całe 5 litrów oleju ( wymieniłem oczywiście misę i wszystko co było w komplecie ZF). Skrzynia zaczęła lepiej zmieniać biegi ale te podszarpywanie nadal jest. Auto ma 100k przebiegu i raczej nie był wymieniany olej. Moje pytania. 1. Czy te podszarpywanie jest normalne ? 2. Ile oleju wchodzi wam przy wymianie statycznej ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wprawdzie mam 25d, też jest 8hp, 180tyś przebiegu i nie czuć, że biegi zmienia, ciągle oryginalny olej ale będę zmieniał za nie długo
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Kupiłem niedawno F15, już przy zakupie poczułem że na 3 biegu jakby zmienia bieg na 2 razy przy szybkim rozpędzaniu się, tzn. na 3 biegu czuć bardzo delikatne szarpnięcie i dopiero po chwili +- 500 obrotów zmienia bieg na kolejny. Pomyślałem że wystarczy wymiana oleju, tak też zrobiłem. Wymieniłem olej metodą statyczną. Do skrzyni weszło mi nie całe 5 litrów oleju ( wymieniłem oczywiście misę i wszystko co było w komplecie ZF). Skrzynia zaczęła lepiej zmieniać biegi ale te podszarpywanie nadal jest. Auto ma 100k przebiegu i raczej nie był wymieniany olej. Moje pytania. 1. Czy te podszarpywanie jest normalne ? 2. Ile oleju wchodzi wam przy wymianie statycznej ?

Wyglada jakby elektrozawor sie przycinal na chwile. Jest taki dodatek do oleju smarujacy te zawory. Mialem taki problem w E39 kiedys. Nie wiem czy 8HP to tez dotyczy, ale generalnie konstrukcja skrzyni jest taka sama, wiec moze masz ten sam problem. Upuszcza sie, o ile dobrze pamietam, pol litra oleju i zastepuje tym dodatkiem. Po kilkuset km powinno byc dobrze.