Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Założyłem nowy wątek ponieważ wszystkie informacje jakie znalazłem dotyczyły Exx z ksenonami i ringami.

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem E87. Auto krajowe ale nigdy nie grzebane. Ma sensor zmierzchu i przełącznik świateł na "auto" który działa prawidłowo. Jest jasno światła nie świecą, jest ciemno automatycznie się załączają.

Nie jest to wersja z xenon+ring, tylko zwykłe żarówki. Auto posiada halogeny i tutaj pojawia się pytanie. Czy i ewentualnie jak można zaprogramować halogeny do jazdy dziennej (np. 20% mocy)? Jeżeli nie, to czy analogicznie do opcji z xenonami można zaprogramować światła drogowe (40% mocy) jako dzienne?

Interfejs + NCS posiadam. Został mi w szafie jeszcze po E91 :)

Będę wdzieczny za wszelkie porady.

Posiadane E87 jest 2004r. i służy żonie na dojazdy do pracy. Chciałby oszczędzić jej jak i sobie stresu z rozładowanym aku w momencie nie wyłączenia świateł pod pracą :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Temat nie jest poruszany, ponieważ jest to niezgodne z przepisami. Lepiej zamontować dodatkowe światła do jazdy dziennej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Temat nie jest poruszany, ponieważ jest to niezgodne z przepisami. Lepiej zamontować dodatkowe światła do jazdy dziennej.

kto Ci takich gupot naopowiadal? :duh:

powinno sie dac zakodowac na swiatlach drogowych DRL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Taki reflektor nie ma homologacji dla świateł do jazdy dziennej i można za to stracić dowód rejestracyjny.
Opublikowano

To jeżeli halogen o obniżonej mocy nie nadaje się do jazdy dziennej, to pytanie czy sie da:

1. Podobnie jak przy xenonie - drogowe na 40% i mijania jak sie ściemni.

2. Ewentualnie mijania bez potrzeby przełączania. Automatycznie po uruchomieniu silnika?

W NCS, w FRM po odczytaniu i zmianie tych wartości nic sie nie zmieniło:

DRL_WERT_DIMMUNG

wert_02

DRL_V_GEDIMMT

aktiv

I tylko te 2 wartości znalazłem po odczytaniu odpowiadające DRL.

W ustawieniach w zegarach jest opcja "kluczyka z ptaszkiem" ale nie ma tam opcji włączenia świateł do jazdy dziennej.

P.S. Jeżeli jest opcja zaprogramować te halogeny to jestem skłonny zaryzykować przejście na ciemną stronę mocy bezprawia ;)

Opublikowano
Jeszcze:

TAGFAHRLICHT_ECE

aktiv

Dzięki! Efekt będzie rozumiem z drogowymi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, tak powinny te światla dzienne dzialać. Z linia, ktore trzeba zmieniac mam zawsze problem, bo koduje to przez CARL, bo jest dużo prościej.
Opublikowano

Ok, zaraz wrzucę tą linijkę przez NCS i dam znać :)

Dzięki!

Opublikowano

Czesc,

Niestety bez zmaian. To zmieniłem na active. Nic nie dało.

TAGFAHRLICHT_ECE

aktiv

Z TAGFAHRLICHT mam jeszcze takie wpisy.

DEF_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM

nicht_aktiv

UNP_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM

nicht_aktiv

Opublikowano
Po kodowaniu robiłem ponownie odczyt żeby sprawdzić czy się wszystko zapisało jak powinno i potwierdzam, że tak.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Taki reflektor nie ma homologacji dla świateł do jazdy dziennej i można za to stracić dowód rejestracyjny.

juz daj spokoj... :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja nie robilem tego ze 100 lat, ale ze mam notatnik w kompie z tym wszystkim to wygrzebalem.

DRL_V_GEDDIMT

aktiv

DRL_VERT_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT_ECE_1

aktiv

DEF_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM

aktiv

UNP_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM

aktiv

Wiec tak jak koledzy podali wczesniej, wiec powinno smigac.

Opublikowano

Dzięki!

Na chwile obecną okazało się, że po wprowadzonych zmianach (z notatek MMW jeszcze nie korzystałem), w przypadku jak przełącznik jest na auto to świecą cały czas światła mijania.

Wbije zmiany od mwm i dam znać jaki efekt.

btw. dzięki za wsparcie przy tak mocno odgrzanym kotlecie!