Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moja BMW compact z 98 r. ma na tylnej osi zla zbieznosc: -1.5mm i -3.8mm. Wedlug producenta powinno byc od +1mm do +2,6mm. Tak wiec na jednym kole roznica prawie wynosci pol centymetra w stosunku do danych fabrycznych. Mechanik polecil mi wymiane tylnich tuleji, ale nie wie czy pomoze to w 100%.. W tym modelu zbieznosc z tylu nie jest regulowana, wiec wpadlem na pomysl, ze moze wymienie cale oba dwa tylnie wachacze. Czy to pomoze cos na zbieznosc, co mi innego polecacie?
Opublikowano
Nie mozliwe ze zbierznosc tyłu nie jest regulowana, mechanik Ci wciska bajki :) Przeciez zbieznosc tyłu ustawia sie własnie przy pomocy mocowania tulei wachaczy, tzn konkretnie na gornym mocowaniu wachacza :)odkrecasz chyba te 3 albo 4 sruby, nie pamietam dokładnie i przesuwasz cały wachacz w boki razem z kołem :) Pochylenie tylnich koł ustawia sie przy pomocu sruby znajdującej sie na tylniej dolnej czesci wachacza ytroche powyzej dolnego m0ocowania amortyzatora (przynajmniej w coupe, ale w compakcie poodejrzewam duzo inaczej nie jest). W E36 owszem, jedyne czego sie nie da ustawic to kąt pochylenia przednich koł :(

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
Dokladnie, tylu nie ustawisz...niestety...juz to przerabialem...tylko przod ustawisz :)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
To z tylem nie da sie nic zupelnie zrobic ?? A jak wymienie tylnie tuleje na nowe? albo sprezyny na nowe to cos pomoze na zbieznosc czy nie ?
Opublikowano
Jtd - wszystko mozna zrobic, na ksiezyc polecieli to i zbieznosc ustawia, tylko musi to byc fachowiec. Niestety trzeba wyjac najpierw lewa potem prawa strone i zgodnie z wymiarami na sucho wszystko ustawic, zaznaczyc punkty mocowan i powiekszyc otwory - dokladnie. Potem zmniejszyc do wielkosci mocowan i przykrecic. Dokladana robota i wynik bedzie ok. Swoja droga niezle bylo buuum, ale zrobic mozna wszystko. Jak nie ustawisz to bedziesz musial czesto zmieniac opony i zima nie pojezdzisz - tylny naped bedziesz tanczyc.
Opublikowano
To z tylem nie da sie nic zupelnie zrobic ?? A jak wymienie tylnie tuleje na nowe? albo sprezyny na nowe to cos pomoze na zbieznosc czy nie ?

Info jakie ja mam od magików od zbieżności - w compact nie jest regulowana zbieżność tylnej osi.

Duża poprawa może nastąpić przy wymianie belki tył.

Opublikowano
Tak jak napisał kolega Raf, wymiana tylnej belki pomoże rozwiązać problem, mój brat przerabiał to samo i pomogła wymiana, teraz jest super.
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png