Skocz do zawartości

Nie dzialajacy predkosciomierz + problemy z wycieraczkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

O nie dzialajacych licznikach naczytalem sie sporo i tez tyle chyba o nich wiem! Mojego problemu nigdzie nie spotkalem dlatego opisze go w osobnym poscie.

Problem dotyczy nie dzialajacego predkosciomierza oraz zle dzialajacych wycieraczek! Inne liczniki (czyt. obrotomierz, poziom paliwa,etc.) dzialaja bez zarzutu. Predkosciomierz wylacza sie czasami..tzn raz dziala a raz nie.. raz przejade 50km i jest ok a innym razem przez 20km nie dziala. Gdy predkosciomierz sie wylaczy, automatycznie powstaje problem z wycieraczkami mianowicie na pierwszym biegu wycieraczek(powinny dzialac z przerwami) raz wytrze szybe i dalej nie dzialaja-nie dzieje sie nic. Na drugim biegu (powinno byc: wolne,ciagle wycieranie) dziala z przerwami. Na biegu 3(szybkie wycieranie) jest ok- tak jakbyc powinno. Czyli brakuje wolnego wycierania. Gdy predkosciomierz wlaczy sie problem z wycieraczkami znika! Dzieki za wszelkie rady!

Pozdrawiam!

Opublikowano

Mam dokładnie tak samo w mojej Buni.520i 24v 90r. Kiedy działa prędkościomierz wszystko jest ok. Problem pojawia się kiedy wskazówka prędkościomierza spada, wtedy wycieraczki na 2 i 3 biegu wylaczaja sie. Problem musi byc albo w liczniku prędkościomierza albo w czujniku. Nie doszedłem do tego ponieważ niezbyt wiele mam wolnego czasu zeby tym sie zajać. Gdyby ktoś jeszcze miał podobny problem i uporał sie z nim to niech da znać . :modlitwa:

Pozdro

Opublikowano
Dzieki za odpowiedzi! Dzis zerkne na ta wtyczke choc sprawdzalem ja- ale wowczas nie mialem mozliwosci skorzystania z kanalu wiec mialem ograniczone mozliwosci ogledzin. Dam Wam znac co bylo powodem usterki!
Opublikowano

u mnie kiedy sie zatrzymam - prędkościomierz na 0 km/h, prędkość wycieraczek bardzo sie zwalnia, kiedy ruszam wraca do normy

.... chyba tak powinno być , jest to ze sobą jakoś powiązane

pozdro

Opublikowano
Usterka usunieta! Wyciagnalem wtyczke z mostu, popsikalem wd-40 i jest ok! Predkosciomierz dziala jak nalezy! Wtyczka nie wygladala na uszkodzona czy tez zuzyta jednak wystarczylo to zeby predkosciomierz nie dzialal.