Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

2 bezpieczniki zjadaja mi prad

Przetwornica prądu stałego

Przekaźnik wyłączania wentylatora bezpiecznik 24 (170mah)

Oraz System dostępu do samochodu Cas bezpiecznik 51 (200mah) nie Mam dostepu Komfort

Prosze o Rady

Opublikowano
Wiatrak odlaczylem od chlodnicy I spada pobor pradu teraz nie moge znalezc przekaznika od wiatraka jest on wbudowany przy wiatraku czy gdzies na karosserii
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Uwielbiam szukac jak nie wiadomo o jakim silniku piszemy :duh: Rozumiem że o E90 M47. Dobra praktyka byloby dac 7 ostatnich znakow VIN, co znacznie zaweża obszar poszukiwan na schematach. Jesli chodzi o e90 M47 to sprawa wentylatora wyglada tak na schemacie

Screenshot-20230305-083756310-1.jpg

a przekaźnik jest tu:

Screenshot-20230305-083607469-1.jpg

Sam wentylator działa?

Opublikowano
Tak m47 z 2007 vin Vg17310 Sam wentylator raczej dziala auto sie nie przegrzewa, przekaznik zamowiony czy blad z cas bedzie powiazany z bledem przekaznika wentylatora?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jaki masz bląd od CAS? Diagnozowales auto? Z dieslem nie jest tak hop siup, zeby wentylator odpalić zwlaszcza zimą.
Opublikowano

A wiec przekaznik byl uwalony dziala po wymianie , pozostal blad cas, w aucie Mam nastepujace bledy

S 0375 keine Kommunikation möglich mit headunit

S 0376 keine Kommunikation möglich mit most gateway

00fff1 mostsys keine Kommunikation mit der headunit

Opublikowano
A wiec dzis stwierdzilem ze po wyjeciu Klemy 30g czyli przekaznik ktory jest w bezpiecznikach, pobr pradu tez spada chociaz bezpiecznik 51 jest wsadzony , w ktora strone plynie prad? od aku przez bezpiecznik 51 dalej przez cas I do klemy 30g?bo chyba nie leci od akumulatora przez kleme 30g i bezpiecznik 51 do cas ? Czyli jesli to pierwsze to nie cas jest za blad odpowiedzialny tylko przekazik 30g albo rzeczy którymi steruje?
Opublikowano
Zaraz jebne, po wyjeciu zacisku 30g i sprawdzeniu w domu pod 12v czy działa, i działał wsadziłem go ponownie włącznie z bezpiecznikiem 51 od cas auto usypia się po 75 sekundach, do 18mah, możliwe że przekaznik 30g się zawiesił?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Mógł się skleić, nie sprawdzisz tego bez ingerencji. Dla pewności łatwiej będzie wymienić.

spacer.png

Opublikowano

Zamowilem wczoraj wieczorem chyba bylo by na tyle w tym temacie.

Ciekawe jakie Bayern by mi aso wciskalo, o ile by mnie chcieli odchudzic :D

Opublikowano
Lipa dzis podmienilem przekazniki i znowu to samo już nie usypia do końca nadal coś wariuje pod bezpiecznikiem 51 lub pod przekaznikiem 30g ale skoro przekaznik 30g jest po CAS I bez przekaznika ale z bezpiecznikiem 51 jest ok . Więc co jest pod 30g czy czy źle myślę?
  • Moderatorzy
Opublikowano

F51 to główne zasilanie CAS.

Do CAS idzie jeszcze F4 - 5A

Tu masz sygnał pobudzenia 30g z CAS

30g.png

30g-2.png

jb.png

jb2.png

spacer.png

• Moderatorzy
Opublikowano
Miałem na celu pokazać Ci co jest zasilane z 30g - za przekaźnikiem 30g I01068.

spacer.png

Opublikowano

Poczekaj z klemy 30 idzie do I01068 I z Tamtad idzie zailanie na kleme

30g kolejno po lewej f34 f37 f33 f40 itd plus prawa kolumna bezpieczników f24 f11 f20 f8 itd zgadza się?

• Moderatorzy
Opublikowano

Tak, z 30 idzie na przekaźnik i01068 - to jest główny przekaźnik 30g i idzie na ten "prostokat" co symbolizuje całą klemę. Wszystko co z tego wychodzi jest zasilane z 30g.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym czy przychodzi z CAS sygnał na uśpienie 30g.

spacer.png

• 5 tygodni później...
Opublikowano
A jak? Dzis znowu pogrzebalem i po 20 minutach na zacisku 30g nadal jest napięcie, wyjąłem wszystkie bezpieczniki co są po 30g zasilane i dal3j lipa Wyjmę bezpiecznik 51 jest ok wyjmę osobno przekaznik 30g też jest ok. Po wyjeciu wtyczki x11010 też jest ok
Opublikowano
Wczoraj w garażu przy ciszy po zamknięciu auta słychać jak by jakiś sliniczek chodziłbardzo słaby dzwiek z początku około 20 sekund na chwilę przerwa i ponownie pod maską tego nie słychać w okolicy deski rozdzielczej. Po wyjeciu bezpiecznika 51 przestaje.
Opublikowano

Pewno chodzi ci o automatyczna cyrkulację nawiewu w przypadku wykrycia przez czujnik syfu z zewnątrz? Jak tak to patrzę w katalog i nie widzę tego ani nie widzę bezpiecznika odpowoedzialnego. 67 bezpiecznik podpisany jako nawiew regulacja on będzie za to odpowiedzialny??

O 6 ci chodzi?https://bmwteilekatalog24.info/BMW/P/E90/Lim/320d%20M47N2/ECE/L/N/2007/05/48480/64/64_1454

• Moderatorzy
Opublikowano

f67 to bezpiecznik dmuchawy, do sprawdzenia czy przestanie brzęczeć to coś możesz sprawdzić bezpiecznik f61 - to jest zasilanie IHKA czyli całego sterowania klapkami itp.

Ogólnie z wentylacją to bardziej skomplikowany temat bo jeszcze długo po wyłączeniu silnika klapy się przestawiają, zamykają obieg z zewnątrz, itd.

spacer.png