Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytaj regulamin forum oraz działu.MOD

Witam

Czy przerabiał ktoś z Was regenerację kolektora ssącego w silniku N57 x6 40d ?

Poszukuję zestawu wimiennego klap wirowych kolektora ssącego.

• 9 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam 

A gdzie mogę zakupić części do regeneracji kolektora ,chodzi dokładnie o wymianę tych klapek.

W n47 2.0d to widzę jest dużo tych zestawów, a do n57 4.0 d nie ma wcale.

Pozdrawiam 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma takich zestawow do n57. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Kupic regenerowany z opcja wysylki starego

2. Kupic nowy 

3. Usunac klapki z obecnego, zaslepic, wyprogramowac. 

Ja zawsze robie opcje 3.

Opublikowano

Możesz dać namiary na te zaślepki?

I czym mogę to wyprogramowac.

Proszę o informację. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wpisz na alle, jest tego pelno. Bmw n57n zaslepka klap. Swr (klapki) off, to sprawa dla tunera, sam tego nie zrobisz, najlepiej polaczyc w tym silniku z egr off. 

Opublikowano (edytowane)

Wywalasz klapki  

Jest zaslepka oski   na allegro lub coś   swojego.

Jeśli masz jakieś zdolności   manualne  możesz  wykonać  samodzielnie  ustawienie   pozycji startowej   silniczka klap  i 

Nie trzeba   tunera     i programu  

Błędów brak 

Zdjecie przedstawia     ustawienie  mniej wiecej pozycji  wyjściowej   klapek  wirowych  

Zaznaczam mniej więcej bo   musiałem korygować  ustawienie śrubki w lewo 

20250317_201328.jpg

Edytowane przez aramiel123
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

To bedzie opcja nr4, co nie oznacza ze ostatnia. 

Edytowane przez kkx5
  • Moderatorzy
Opublikowano

Nie żebym reklamował kogoś ale polecam https://pt-pro.pl/

Jak patrzę na takie dokręcanie śrubek jak powyżej bo zalewa mnie fala żenady 🙂

spacer.png

Opublikowano

Fala żenady   bedzie jak  wydasz  czapkę kasy na kolektor  dolotowy , który nie dział 

Lub za jakiś czas  będzie to samo  , albo mniej  optymistycznie   jak te spawane  regenerowane  klapki  się urwą  wpadną  do cylindra   i  korba bokiem wyleci 

Opublikowano

Pisałem do gości co to przerabiają, 

Cena jsk dla mnie kosmos 1050 zł i jeszcze muszę im oddać swój stary.

Kawałek pręta i blaszki metalowe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Widac ze nie bardzo wiesz o czym piszesz, wiec, wez zdemontuj swoj stary kolektor, wlacz stoper, zdemontuj stare klapki i wyczysc go do stanu fabrycznego czyli zero osadow, wtedy oceniaj czyjas prace i jej wycene. 

Edytowane przez kkx5
  • Lubię to 1
  • Moderatorzy
Opublikowano
15 godzin temu, TomaszBMWF10 napisał(a):

Cena jsk dla mnie kosmos 1050 zł i jeszcze muszę im oddać swój stary.

Kawałek pręta i blaszki metalowe.

Jeszcze musisz oddać stary, a rozumiem że chciałeś go powiesić na ścianie w ramce? 😄

1000zł za pełną regenerację, wzmocnione klapy, nowa ośka, czyszczenie na błysk, uszczelki, sprawdzony nastawnik, itd. to dużo? Porównując do ceny nowego zamiennika to już duża oszczędność a co dopiero nowego ori...

16 godzin temu, aramiel123 napisał(a):

jak te spawane  regenerowane  klapki  się urwą  wpadną  do cylindra   i  korba bokiem wyleci 

Możesz sobie wkręcać śrubki u siebie, Twoja wola. Potem jeżdżą takie gruzowiska. Tu śrubka, tam zaślepka, tam trytka, kat wystukany młotkiem albo rozwiercony bo po co naprawiać jak za chwilę się zepsuje.

Po co myć gary w domu jak za chwile się pobrudzą. 😆

• Lubię to 1

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, Kuj0n napisał(a):

Możesz sobie wkręcać śrubki u siebie, Twoja wola. Potem jeżdżą takie gruzowiska. Tu śrubka, tam zaślepka, tam trytka, kat wystukany młotkiem albo rozwiercony bo po co naprawiać jak za chwilę się zepsuje.

Po co myć gary w domu jak za chwile się pobrudzą. 😆

Tutaj troszke sie za bardzo rozpedzasz. Akurat klapki w tym silniku sa zbedne i powoduja problemy, szczegolnie wyrobienie oski i ucieczka doladowania. Jesli ktos nie ma programu, patent ze srobka, mimo iz powoduje takie komentarze, sie sprawdza i nie jest to druciarstwo, w n57a nie trzeba tego robic, ale n57b jest bardziej "czuly". 

• Lubię to 1
  • Moderatorzy
Opublikowano
1 godzinę temu, kkx5 napisał(a):

Akurat klapki w tym silniku sa zbedne i powoduja problemy, szczegolnie wyrobienie oski i ucieczka doladowania.

No tak wiem ale jestem zdania, że takie rzeczy które "w łatwy" sposób można doprowadzić do ładu powinno się doprowadzić do ładu. Tutaj regeneracja jest najlepsza tym bardziej, że nie jeden zapłacił mechanikowi 1000zł za samo czyszczenie kolektora i złożenie.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja jestem innego zdania. Nie regeneruje, wywalam i blokuje egr, tylko to z poziomu warsztatu gdzie moge wyprogramowac. Kazdy niech robi jak uwaza, zadna z napraw nie jest zla. Regenerowany ok, wywalone ok, wywalone ze srobka ok. Wazne aby zrobic dobrze. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, TomaszBMWF10 napisał(a):

A zapytam jak jest w N57Z?

Z to B.