Skocz do zawartości

320D 150Km Wibracje Karoserii na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy uszkodzony konwerter skrzyni może powodować drgania karoserii na wolnych obrotach ?

Po lekkim dodaniu gazu wszytko ustępuje

320D polift skrzynia GM

W aucie wymienione poduszki silnika i skrzyni Corteco

Gumy i wieszaki tłumika

Koło pasowe cały zestaw Corteco

Sprawdzone wtryski

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Teoretycznie może.

Sprawdzone wtryski

Co to oznacza?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dodatkowo na podmianę były wkładane z innego auta które nie posiadało takich objawów i było to samo. Wiec wtryski odpadają

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Czy próbowałeś odłączyć podgrzewacz elektryczny?

Też mam wibracje na zimnym, ale podejrzewałem że od poduszek silnika, nigdy nie dotykane >300kkm.

Może założyłeś zbyt miękkie - miałem wymienić te poduszki, ale jak poczytałem to właśnie odpuściłem.

Plecionka u mnie rozszczelniona i nawet ten płaski kawałek tłumika ostatnio mi nadpękł, musiałem wspawać reperaturkę.

U mnie duża wibracja jest jak lekko wcisnę gaz(tak że obroty się nie podniosą), puszczam i jest takie wahnięcie, na obrotomierzu nic nie widać.

Występuje to tylko na zimnym i z podłączonym podgrzewaczem.

Pewnie wynika z silnego obciążenia silnika alternatorem.

Niekiedy jak skrzynia hamuje silnikiem na zimnym też jest to krótkie drżenie.

Wystarczy w sumie wyłączyć ogrzewanie i wszystko pracuje gładko.

Moje 320d jest strasznie katowane, dojeżdżam nim do pracy niecałe 3km, dzień w dzień z 10 lat już, więc głownie pracuje na zimnym.

Jak przejadę kilka kilometrów więcej to już nie czuć żeby coś mocniej drżało niż za czasów świetności.

Oczywiście dbam o świece, koło pasowe itd, z egr się tylko poddałem i mam wycięty.

Główna część konwertera jest dokręcona do koła zamachowego - nie sądzę żeby to mogło wibrować, chyba że już coś się urywa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli poduszki silnika są corteco to jest to oryginał, nic lepszego i pewniejszego nie da się zamontować. Chyba, że to info dotyczyło skrzyni a silnik dostał chińskiego lemfordera lub inne tfu febi to wtedy tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Rok temu wymieniałem wszystkie poduszki pod silnikiem i skrzynia z tego względu, że najpierw wymieniłem koło pasowe na corteco i trochę uspokoiły się drgania, ale nie do końca. Taka ciekawostka porównując koło pasowe od febiego i corteco, myślałem żeby założyć febiego bo materiał w środku wydawał się twardszy, corteco jest troszkę bardziej miękkie. Założyłem corteco bo zauważyłem, że ktoś przede mną już wymieniał koło pasowe i było założone febi. Więc albo nie dokręcił z odpowiednim momentem, bo fakt o dziwo trochę siłowania, oczywiście blokady, rurka przedłużka i poszło (porównując do kolegi w E90 przy wymianie musieliśmy rozebrać przód i wspomóc się udarem z momentem na maksa), albo febi to gówno nie koło i przez to też były wibracje.

A co do przypadku u Ciebie jeśli wszystko jest zrobione tak jak piszesz to jeśli przedłuża Ci biegi, falowanie obrotów podczas jazdy albo zauważana dziwna praca skrzyni to raczej bym postawił na skrzynię.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, febi zdecydowanie nie nadaje się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL