Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Z racji tego że w mojej F25 35d panewka zrobiła "puk puk" byłem zmuszony wyjąć silnik i zabrać się za remont. Wyciągając silnik, wyjąłem go razem ze skrzynią biegów, dlatego też myślę o wymianie oleju i stąd nasuwa mi się pytanie.

Czy na wyjętej skrzyni można w niej wymienić olej ? Czy do zalewania oleju musi być jakaś specjalna procedura ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Czy do zalewania oleju musi być jakaś specjalna procedura ?

Automat ? TAK !

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wymienić statycznie normalnie na aucie, będzie wygodniej raczej.

Jedyne co można zrobić to zlać olej z konwertera i nalać tyle co trzeba, żeby pociągło.

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, spuszczę olej, wleje tyle ile wyleci plus +/- 0.5 l i potem już na aucie sprawdzę ile dolac czy upuścić :)

Jeszcze będę musiałem rozkręcić skrzynkę rozdzielczą, bo są delikatne ślady pocenia, na jakie masę uszczelniającą najlepiej złożyć, dirco czy może znać coś lepszego ?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Po 150 kkm skrzynia trochę zaczęła szarpać przy redukcji z 2 na 1 bieg. Dokonałem wymiany statycznej oleju w skrzyni 8HP45 korzystając z zestawu ZF - wlałem ponad 8 litrów, ale szarpanie się zwiększyło przy redukcji z 3 na 2 i z 2 na 1 bieg. Po przejechaniu ponad 2 kkm pojechałem do serwisu na dynamiczną wymianę wraz z resetowaniem oprogramowania. Teraz działa jak należy.