Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje autko było ze 3 lata temu na akcji serwisowej chodniczki spalin (tych co to się paliły auta przez nie). Jakież było moje zdziwienie gdy wczoraj na wyświetlaczu pojawiła się informacja o objęciu auta akcją techniczną 0011610600.

Ciekawiej zrobiło się dalej z dość długiego tekstu wynika, że:

- chłodniczka nie spełnia "wysokich standardów BMW", może być nieszczelna, tworzyć palny osad itd

- BMW obecnie "pracuje nad środkiem technicznym, który będzie wymagał wizyty w warsztacie"

- "za kilka miesięcy gdy środek techniczny będzie dostępny skontaktujemy się z Panem/Panią ponownie" :shock:

- do tego czasu należy zwracać uwagę na kontrolkę check, niski poziom płynu chłodniczego itd

- przedłużono okres gwarancji na chłodniczkę spalin do 15 lat.

- na koniec prosi o prośbę na przeprowadzenie procedury zdalnej.

Nie znam języka okupanta, ale na niemieckich stronach piszą o akcji gdzie wzywa się właścicieli aut (w tym BMW), których dotyczy "dieselgate" (manipulacja normami emisji) by wgrać jakieś poprawki do softu.

Może ktoś zna temat bliżej i powie:

- dlaczego po wymianie chłodniczki znów akcja na chłodniczkę? wymienione niby lepsze też są wadliwe?

- co to za akcja gdzie środek techniczny będzie dostępny za parę miesięcy?

- czy aby nie chodzi o to, żeby przywołać posiadacza auta do serwisu i pogrzebać w sofcie (w kierunku spełnienia norm emisji = zamulenie auta).

Ktoś coś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ponoć przekładają na nową, zwłaszcza jak jest uszkodzona Twoja.

Też mam zaproszenie do serwisu, w najbliższym czasie się wybieram

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zawsze można uzdrowić u tunera :lol: nawet z małym plusem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam już umówioną wizytę na środę, dam znać co i jak. Mam b47d20 z 2016roku
Opublikowano
To tak jak ja. Podobno wymieniają te chłodniczki, ale mają ich na razie mało (za mało). Przynajmniej tak twierdzą w Inchape w Wawie. Ja będę się umawiał na wymianę jak tylko będzie możliwość.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chłodniczka wymieniona, przy okazji trochę rzeczy dookoła. Jak jest uszkodzony kolektor to potrafią nawet kolektor zmienić ale jest warunek - brak modyfikacji w sterowniku silnika, wszystko seria. Czas wymiany około 3h, żadnych zmian w sterowniku nie było na serwisie.

Auto zastępcze przysługuje.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja też już po wymianie, auto umyte. Klient zadowolony. Uporali się w kilka godzin.

Cieszę się, tym bardziej, że dziś znów kolejny artykuł o spalonym BMW na S8 hehehe

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja już też jestem po akcji serwisowej. Przed wymianą nieraz można było odczuć zapach spalin w aucie. W serwisie mówili, że to właśnie prawdopodobnie chłodniczka spalin. Po wymianie jak ręką odjął.
  • 6 miesięcy temu...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Właśnie dzisiaj zadzwonili i jadę w czerwcu na akcję serwisową chłodnicy spalin i zaworu EGR. Zobaczymy co będzie później po montażu i wygraniu sterowników silnika. Napiszę o spostrzeżeniach.

Opublikowano
W dniu 2.03.2023 o 20:25, STxPawlo napisał(a):

Ja już też jestem po akcji serwisowej. Przed wymianą nieraz można było odczuć zapach spalin w aucie. W serwisie mówili, że to właśnie prawdopodobnie chłodniczka spalin. Po wymianie jak ręką odjął.

I jakie wrażenia, soft silnika wgrany też?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Już jest po akcji serwisowej i została wymieniona chłodniczka EGR bez wgrywania żadnego updated. W tej akcji serwisowej nie trzeba nic wgrywać tylko wymiana.😉