Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, co myślicie o tych wartościach adaptacji? Są one w porządku?

E91 n47 184km 210k przebiegu

Czasami zdarza się że przy jeździe jednakowym tempie (80km/h) obroty przez chwile falują. Ostanie jak dodaje bardzo delikatnie gazu to czuje jak samochód szarpie

c7641f5a1af858efgen.jpg

Opublikowano

Nie wygląda to tragicznie. Wymieniałeś może olej w skrzyni? Masz xDrive więc trzeba zwrócić uwagę na rozmiar opon. Jakie masz dokładnie założone?

Co do falowania przy 80km/h też coś takiego miałem, skrzynia wrzuca 6 bieg już przy 70 i dusi tego diesla na 1300 obrotów + napęd na 4 koła wcale mu nie pomaga. Wystarczy lekko musnąć gaz i przechodzi.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o opony to na zimę mam continentale 205/55R16 na lato goodyear 225/45R17.

Jesteś w stanie powiedzieć w jakich zakresach powinna być ta adaptacja?

Opublikowano

W linku wklejam grafikę z limitami adaptacji :

https://www.e90post.com/forums/attachment.php?attachmentid=2342146&stc=1&d=1592515178

U Ciebie nie wygląda to najgorzej, ale za falowania obrotów i szarpania/ tarkę przy przyśpieszaniu odpowiedzialny jest w większości przypadków konwerter/ sprzęgło hydrokinetyczne.

Adaptacje im bliższe zera tym lepiej. Korekcje na plus bądź minus kompensują zużycie skrzyni. U mnie po wymianie tłoczków w mechatronice i solenoidów plus oczywiście nowy olej znacznie obniżyło adaptacje, praca skrzyni na duży plus. Na jednym sprzęgle miałem nawet adaptacje poza limitem dokładnie na koszu E a mimo to skrzyni chodziła poprawnie.