Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kilka dni temu pojawił się u mnie wyciek z okolic skrzyni biegów.

Wyciek na pozór był mały, a ciecz która sobie kapała była bardzo rzadka, pomyślałem, że to płyn hamulcowy z wysprzęglika.

Kupiłem zestaw naprawczy i zrobiłem wysprzęglik.

Niestety dziś kapie znowu i tu pojawia się pytanie, czy to może być olej ze skrzyni ??

Jaki w ogóle jest ten olej? Syntetyk czy minerał?

Ta ciecz, która kapie jest właściwie jak woda, z tym, że lekko oleista, leci mniej więcej przy wyjściu na wał napędowy.

Nie chce mi się wierzyć, że olej w prawie 20 letnim aucie jest tak czysty i tak rzadki. Co o tym myślicie ?

Czy w skrzyni, przy wyjściu na wał jest jakaś uszczelka, jakiś zimmering ?

Powiem jeszcze, że podporę wału mam w stanie tragicznym, może od tego coś poszło ? Podporę właśnie kupiłem i myślę, że w tygodniu ją wymienię.

Tylko skąd ten wyciek, jeżeli ktoś coś wie to proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
uszczelniacz na wałku zdawczym albo na wybieraku biegów, te drugie też czasem siadają. A olej może być taki czysty, to nie jest skrzynia z "malucha".
Opublikowano

Na wybieraku, też już mam spory luz, zastanawiam się nawet nad jego likwidacją, ostatnio wsteczny wchodzi mi tylko w specyficzny sposób, mianowicie muszę maksymalnie drążek skierować w dół (ale tak żeby nie wskoczyła dwójka) i delikatnie w lewo, wchodzi gładziutko i bez zgrzytów, jednak to nie to co było kiedyś :evil:

Jeszcze mam jedno pytanie, jaki kupić olej do skrzyni?

Wymieniał już go ktoś kiedyś ?

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
olej zależy od nalepki na skrzyni (jej koloru). Ale myślę, że w twoim nalepki nie będzie, wtedy lejesz 80W, u siebie też taki lałem.
Opublikowano
Podłącze się pod temat, jak to jest z tym zimmeringiem na wyjściu ze skrzyni na wał. To jest jakiś znormalizowany zimmering, jak tak czy ktoś wie jaki i czy jest duży kłopot z jego wymianą? Za odpowiedź z góry dzięki :)

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg