Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pisząc w skrócie postanowiłem zamontować kolektor ze wzmocnionymi klapkami wirowymi do auta które miało je usunięte przez poprzedniego właściciela(usunięte metalowe cięgno wraz z gruszką i przewód podciśnienia zaślepiony śrubką). Po podłączeniu wszystkiego z moich obserwacji wynika, że klapki nie działają. Na wolnych obrotach szyna jest ciągle w tym samym położeniu(klapy otwarte), po dodaniu gazu również się nie rusza. Z tego co wiem, to cały system jest sterowany podciśnieniem więc chyba nie bardzo jest co tutaj nie działać...

Ktoś ma jakiś patent jak tu dojść o co chodzi? Czy ten cały zawór podciśnienia(nie wiem jak to się fachowo nazywa) do którego wpina się wtyczkę i od którego idzie wężyk podciśnienia do gruszki może się zepsuć?

No i z tego co widzę większość osób pisze, że w przypadku systemu sterowanego podciśnieniem nie blokuje się tego programowo. Ale może ktoś jednak zablokował i dlatego nie działa? Czy w ogóle da się to wyprogramować jak jest sterowane podciśnieniem a nie elektronicznie jak w nowszych modelach?

Może ktoś z Łodzi lub okolicy może jakoś pomóc w rozsądnych pieniądzach bo nie ukrywam, że nie bardzo wiem jak się za to zabrać.

Zrobiłem już podobny temat w dziale o kodowaniu, ale po przemyśleniu tematu uznałem, że to nie musi być na 100% wina softu więc może lepiej zasięgnąć opinii tutaj. Może ktoś montował klapy do auta w którym były usunięte i miał podobny problem.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Opublikowano

Rozumiem, że w takim przypadku jeśli auto ma wywalony dpf to trzeba od nowa go wykodować tak?

Sry, za głupie pytania, ale o ile mechanicznie sobie z większością rzeczy jakoś jestem w stanie poradzić to akurat w sprawach softu jestem zielony.

Oraz drugie pytanie, czy przywrócenie softu do stanu fabrycznego to coś co zrobi małpa z programem i instrukcją czy trzeba do kogoś z tym uderzyć?