Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono.

Mam f10 z silnikiem N57D30O1. Ostatnio wymienialem olej. Zostalo zalane 6 litrow. Niestety przejechalem tak 1000km. Bagnet pokazywal sporo ponizej minimum. Dolalem pol litra - teraz jest na minimum. Jednakze elektroniczny wskaznik oleju pokazywal 3/4 poziomu - po dolewce nie wiem. Pytania, ktore mam - jaka powinna byc ilosc oleju (znalazlem 6.5 litra) oraz czy bardziej wierzyc bagnetowi czy czujnikowi?

Dzieki za odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czujnik potrafi się zawiesić/uszkodzić, bagnet jest testem manualnym/prawdziwym, gdzie jest problem? Lejesz aż zakres na bagnecie osiągnie właściwy poziom
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czy rurka bagnetu jest prawidłowo osadzona. Zeby nie bylo ze jednak zle i czujnik jednak pokazuje prawidłowo i przelejesz olej.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

musisz zlać olej i wlać do silnika dokładnie tyle ile przewiduje producent. u mnie przykładowo w n47 jest 5,2l

po vin sprawdzisz w ASO ile ma być w twoim aucie. wtedy będziesz wiedział na 100% czy czujnik/bagnet pokazuje prawidłowy stan.