Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, maciej_cie napisał(a):

Płynu idą śladowe ilości i dodatkowo nie jest opryskane wszystko dookoła. 

Do BMW G30 / G11 jest WaterBlade Kit i wycieraczki Waterblade gdzie płyn leci bezpośrednio z piór wycieraczek. Kit chyba coś koło 150zł po rabacie, wycieraczki 230zł.

WaterBlade Kit for BMW 5 Series G30, G31, 7 Series G11, G12 (OEM 61615

Opublikowano
20 godzin temu, maciej_cie napisał(a):

Wymiana w ASO na oryginały. Nie przetrwały połowy tego. 

Weź pod uwagę, że zużycie szyby (czyt. odpryski) negatywnie wpływa na stan zdrowia pióra wycieraczek. Odpryski są ostre i sukcesywnie uszkadzają pióra.

Natomiast też się zgadzam, że oryginały nie są warte dopłacania. Zwłaszcza jak już szyba nie jest pierwszej nowości.

Opublikowano

Założyłem teraz te same zamienniki, co przy przebiegu ~15kkm. Wtedy wytrzymały ~15kkm. Teraz po założeniu były super, a po 2kkm już widać różnicę i jest gorzej.

Opublikowano
4 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Do BMW G30 / G11 jest WaterBlade Kit i wycieraczki Waterblade gdzie płyn leci bezpośrednio z piór wycieraczek. Kit chyba coś koło 150zł po rabacie, wycieraczki 230zł.

Cytat z youtuba z wieloma plusami - "They are problematic! Especially on IX models. Had to change first one inside a month. They were leaving marks. They are not good quality whatsoever!"
Skoro z tym systemem jest się skazanym na wycieraczki OEM tak gromko tutaj "zachwalane" to chyba dziękuję, postoję. 😅

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
48 minut temu, Markok napisał(a):

Cytat z youtuba z wieloma plusami - "They are problematic! Especially on IX models. Had to change first one inside a month. They were leaving marks. They are not good quality whatsoever!"
Skoro z tym systemem jest się skazanym na wycieraczki OEM tak gromko tutaj "zachwalane" to chyba dziękuję, postoję. 😅

A ja kupiłem dwa zestawy i przekonam się sam. Powrót do standardowego rozwiązania to kwestia przepięcia wężyka i wymiany piór.

• Lubię to 1
Opublikowano

@luk_byd Będę Cię musiał kiedyś zapytać jak wyszło, bo nie ukrywam że fakt iż G20 ma lepszy system natrysku na szybę od G11 i G30 jest rozśmieszający.

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z moich doswiadczen wieloletnich : Valeo rewelacyjne na poczatku ale pozniej slabna z czasem ( troche za szybko ) Bosch aerotwin dobry przez caly czas tak samo i dosyc dlugo , teraz mam continental i tez jest w miare dobry ale najlepsze sa jednak oem tyle tylko ze wole w tym czasie kupic 3 x bosch !

• Zasłużeni forumowicze
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 6.02.2025 o 15:03, Markok napisał(a):

@luk_byd Będę Cię musiał kiedyś zapytać jak wyszło, bo nie ukrywam że fakt iż G20 ma lepszy system natrysku na szybę od G11 i G30 jest rozśmieszający.

Po miesiącu czasu, w tym było kilka przymrozków - moim zdaniem waterblade działa fajniej. Nawet dla sytuacji gdzie jest trochę szronu na szybie - szybciej puszcza na całości.

• Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z minusów. Kiedyś sobie robiłem krótkimi pociągnięciami manetki - psik psik, tak żeby wycieraczka się nie załączyła, po to aby płyn rozmiękczył flaki robaków. Tutaj nie jest to możliwe.

Czyszczenie szyby z przysychającego brudu, czyszczenie codzienne - lepiej. Zużycie płynu - nieodpowiem. Mam wrażenie że dotychczas dolewałem dwa razy w doku (zima, wiosna). Więc nie sądze aby waterblade zjadały płyn szybciej - wyrażnie szybciej. Moge już nie pamietać o tym temacie, chyba że nastąpi to za miesiąc czy dwa.

A tak to wycieraczki jak wycieraczki - wiadomo.

• Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.04.2025 o 12:41, luk_byd napisał(a):

Więc nie sądze aby waterblade zjadały płyn szybciej

Powinny zużywać mniej płynu.