Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taka ciekawostka z podsumowania 2021.

Jak w tytule - już 10% globalnej sprzedaży modelu X3 w 2021 to iX3, choć przyznać trzeba, że połowa tego wolumenu przypada na Chiny.

W skali globalnej sprzedaży wszystkich modeli BMW - w 2021 elektryki stanowiły już 13% (+133.2% w porównaniu do 2020), a w samych Niemczech jest to obecnie 25% udziału.

Jeśli popatrzeć na tempo wzrostu udziału elektryków w sprzedaży rok do roku, to rewolucja w zmianie rodzaju napędu chyba właśnie przeszła z etapu planów i zapowiedzi do etapu szybkiej realizacji…

https://orpa.pl/bmw-zapowiada-200-000-bev-w-tym-roku/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co 4 sprzedawany w Niemczech model jest zelektryfikowany tzn ze raczej na 100 procent są tutaj policzone tez hybrydy i nie wiadomo czy nie mild hybrid.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, masz rację - jeśli chodzi o Niemcy mowa jest o BEV+PHEV.

Natomiast jeśli chodzi o 10% udział iX3 w wolumenie X3, bo w tym dziale to jest interesująca informacja :) to sprawa jest klarowna.

Tu jeszcze źródło po polsku:

https://www.press.bmwgroup.com/poland/article/detail/T0364394PL/elektryczna-ofensywa-i-pierwsze-miejsce-w-segmencie-premium:-bmw-group-osiąga-mocny-wynik-sprzedaży-w-2021-r

Opublikowano
Pytałem swojego sprzedawcę ile sprzedał iX3 od czasu mojego zamówienia(listopad 2021), dopowiedział że tylko moje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

10% to wynik globalny.

W Polsce wiadomo, że sprzedaż elektryków (nie tylko BMW) jest śladowa - bo i zachęty rządowe słabe i infrastruktura kuleje…

Ale przykładowo w Holandii (zgodnie z cytowanym raportem) iX3 było najlepiej sprzedającym się modelem elektrycznym w segmencie premium (2733 sztuki).

Tak czy siak ktoś w Polsce musi być pionierem, aby później pozostali mieli łatwiej :)