Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam BMW 116i z 2012 roku, w którym mam opcje bluetooth, ale wyłącznie do rozmów przez telefon. Czy jest możliwość zaktualizowania softu lub coś w tym rodzaju, aby była możliwość odtwarzania muzyki z telefonu przez bluetooth?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co Ty tam masz za jednostke? Samo radio, mala nawigacja, duza nawigacja? Masz w bagazniku ten modul komunikacyjny? Tam pod przykrywka podlogi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Posiadam BMW 116i z 2012 roku, w którym mam opcje bluetooth, ale wyłącznie do rozmów przez telefon. Czy jest możliwość zaktualizowania softu lub coś w tym rodzaju, aby była możliwość odtwarzania muzyki z telefonu przez bluetooth?

Podaj VIN samochodu, będzie łatwiej odnieść się do pytanie, zwłaszcza, że rozwiązań było sporo

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg katalogu czesci wychodzi, ze masz tylko radio najprostsze i nic wiecej. Niestety nie pamietam jak to najprosciej u Ciebie zrobic. Pewnie by trzeba bylo jakias jednostke glowna z nawi wsadzic, a Ty nawet dziury w desce na to nie masz. Moze ktos inny sie wypowie jak to u Ciebie zrobic najmniejszym kosztem.
Opublikowano
Jest możliwość zmiany jednostki głównej w takiej desce jaką posiadam? Kupując i przekładając jakąś używaną jednostkę z F20.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W Twoim przypadku masz bluetooth wbudowany w jednostkę, który umożliwia tylko rozmowy.

Fabrycznie, żeby mieć możliwość przesyłu muzyki potrzebujesz moduł Combox w bagażniku, który przejmuje obsługę bluetooth. Z tym, że do tego celu potrzebujesz jednostkę z wbudowanym światłowodem. Należałoby wyjąć Twoją i sprawdzić takowy jest w jednostce.

Inna opcja(bardziej rozwojowa) to montaż jednostki EntryNav z Mapami ROUTE. Po użyciu emulatora CAN dla nawigacji NBT(nawigacja professional po 2013r), da się uruchomić nawigację na kodach z innego auta.

Entrynav była montowana bodajże po 2014r w tych modelach i podobnie jak NBT obsługuje bluetooth audio samodzielnie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozumiem, a jakie są koszta tych zmian?

Jednostka EntryNav to koszt z przedziału 500-800zł na allegro. Ostatnio jak zmieniałem w F25 z podobnym wyposażeniem jak Twoje to kabla do ekranu i samego ekranu nie musiałem zmieniać, należałoby fizycznie sprawdzić jak będzie u Ciebie.

EntryNav obsługuje monitor z dużej nawigacji(NBT) i wizualnie wygląda to bardzo podobnie jakbyśmy mieli dużą nawigację. Same monitory z NBT to najczęściej koszt ok. 1000zł i więcej.

Emulator do NBT kojarzę, że widziałem jakiś czas temu za ok. 500zł. Jak wygląda to obecnie to nie wiem.

Na koniec koszt montażu i kodowania, to najlepiej ustalać konkretnie z warsztatem/osobą, która miałaby to robić