Skocz do zawartości

hamulec najpierw dobry potem twardy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wsztskich.

Zakupiłem niedawno 525TD z 95 roku w kombiaku. Walczę z hamulcami objaw mam taki: jadąc pierwsze hamowanie jest super, po chwili wciskam pedał jest twardy, za trzecim razem aby wychamować z niewielkiej prędkosci trzeba zaprzeć sie ostro w fotelu. Następnie po przejechaniu kilkunastu metrów hamulec jest dobry aby powtórnie twardnieć. czy to moze byc pompa?? Dodam że mam ABS. Prosze o rade co sprawdzić, samochód jest mi niezbędny do pracy a bez hamulców klapa.

Pozdrawiam. :D

PS> takiego przypadku na SZUKAJ nie znalazłem dlatego założyłem nowy temat.

>TDS bez "S">
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jedno, to pompa, a drugie to zapieczony któryś z tłoczków. Stawiam jednak na pierwszą możliwość. Sprawdź też stan przewodu podciśnieniowego z kolektora do serwo (czy nie przytkany).
Kai
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Naprawiłem to już dawno. Trzeba sprawdzić zaworek niepowrotny na przewodzie idącym od serwo a biegnący pod kolektoprem dolotowym. Klej kropelka i kawalek drutu :jawdrop: . Poskutkowało i do dzisiejszego dnia mam spokój.

Jak ktos koniecznie chce cois wiecej o tym to poiszcie na priva.

Rafrom.

>TDS bez "S">
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
u mnie walneła vacum pompa,

pękła sprężynka od łopatki i narobiła spustoszenia w środku

Ja wymienilem na vacumpompe,pompe hamulcowa posprawdzalem przewod od serwa do vacumpompy i dalej to samo co kolega w pierwszym poscie.Lecz mam to rzadziej raz na kilka dni

BMW 730iA wcześniej

BMW 520i E34, BMW 318 E21, BMW 525 TDS E34, BMW 525i E34