Skocz do zawartości

Prędkościomierz po wymianie silnika czy i on też do wymiany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Wymieniłem silnik m40 na m42 i mam pytanie czy licznik też jest do wymiany? Ten który mam teraz - został oryginalny jest wyskalowany do 220km/h , w is-ie jest wyskalowany do 260 km/h czy ten mój nie będzie przekłamywał teraz np jadąc 100km/h wg wskazań nie okarze się że jadę nm 120 km/h ( np przegoniłem się autostradą i wg wkazań było 190 km/h ale nie wiem czy czasem mnie nie oszukiwał :doh: ).

Dzięki za odpowiedź tym którzy już ten dylemat przerabili .

ps

właśnie przed chwilą czytałem post na temat kontrolki od zapinanych pasów - czy trzeba zakładać jakiś czujnik aby taki bajer zadziałał - u mnie na desce w tym miejscu jest brak żarówki i podejżewam że samo jej założenie problemu nie rozwiąże.

Opublikowano
Myśle ze nie powinien przekłamywac bo czujnik jest w tylnim moscie i idzie prosto do licznika wiec co najwyzej moze ci braknąć skali :D . Moge sie mylic ale wydaje mi sie ze nie .
Opublikowano

Jak mozesz to napisz czy nie miales problemow ze zmiana silnika, jak wrazenia z jazdy i ile Cie to wyniosło?? Silnik masz z e30 czy e36??

A co do licznika to nie bedzie oszukiwal.

Opublikowano

Silnik jest z cupe - z roku chyba 1993 z podobnym przebiegiem ok 220 tkm. Silnik kupiłem z całym osprzętem (przepływomierz wiązka elektryczna, komputer filtr powietrza obudowa ( jest minimalnie górna część troszkę krótsza góra w miejscu mocowania przepływomierza niż w m40 chłodnica została stara skrzynie biegów zostawiłem swoją ta z cupe jest identyczna ma te same numery - ale był luz minimalny na wałku)problemów nie było żadnych. Sciągneliśmy przednią ściankę i wszedł idealnie na miejsce starego, później zamontowaliśmy skrzynie biegów z tego powodu wyciągaliśmy ją zeby sprawdzić jej stan ( z sprzedającym się umówiłem że silnik biorę ze skrzynią biegów i jeśli będzie inna w cupe lub moja będzie gorsza to jemu mam oddać jedną obojętnie którą liczy się sztuka :) ) tłumik wspawaliśmy i odpaliła za pierwszym razem ok.

Wrażenia z jazdy teraz czuje że to auto jeździ poprzednio miałem audii z silnikiem 2,0 113KM i jak kupiłem z silnikiem m40 to byłem zadowolony że to BMW - ale z jazdy wogóle a teraz to jest lepiej niż w audicy ostatnio na autostradzie 5 osób i jak spojrzałem na licznik ( wiadomo tego i jeszcze tego wyprzedze) 190 km/h a pod butem jeszcze zapas i betka dalej się zbiera. Teraz to chyba jest to co chciałbym miec ( nie wiem jak wygląda 1,8 115 KM ale is to is) niezamienił bym tego na żadne inne - ściągnołem gaz bo mało robię km do 600 miesięcznie i niechcę go katować zrobiłem 300km 60 miasto 120 autostrada z 5 osobami od 150 do 190 km/h (trochę przesadziłem ale i tak niewiem ile pójdzie max moż mi ktoś napisze)) i powrót lokalnymi drogami i tankuje i liczę 7,9 litra na 100km a specyjalnie nie jezdziłem oszczędnie - więc gazu niezakładam

Więc jeżeli ktoś chce wymienićsilnik to polecam właśnie is(mam M42) i wziąść z osprzętem nie bedzie żadnych problemów sprzedający mieszka ok 20 km odemnie tak ze nie było by problemu z dobraniem czegoś gdybym zapomniał i zresztą tak się dogadałem z nim że np przepływomierz biorę z is a jemu oddam z m40 chodziło mi oto żeby jak najwięcej elementów było razem z tym silnikiem - żeby nie było problemów( np przepływomierz różnił się końcówką numeru i poco kombinować będzie pasować czy nie a tak spoko) Sprzedający super gość (jego nick z allegro goliat 00 trasa strzelin wrocław). Za silnik zapłaciłem 2500 ( wart swojej ceny no i koszt ubezpieczenia taki sam co 1,6) w tym czasie nie było na allegro taniej - teraz widziałem taniej ale jeżeli miałbym jechać np 200 km w jedną stronę to po dodaniu kosztów paliwa nieopłacałoby ( a co by było gdybym czegoś zapomniał zabrać od sprzedającego) mi się jechać daleko więc wybrałem jego ze względu na odległość no i autem jezdze mało ale stało prawie 2 tygodnie i bez niego koszmar więc trudno dałem tyle ile dałem ale najważniejsze że nie żałuje tego :D .

Ale się rozpisałem - jak nigdy

Opublikowano
Dzieki za wypracowanie :) wlasnie jestem na etapie szukania m42 i dlatego pytam czy nie bylo problemow z przekladka juz niedlugo i moj samochod zacznie jezdzic. Is spokojnie powinien dojsc do ok 220km/h ale jezeli miales 1,6 to raczej do tej predkosci jej nie rozpedzisz poniewaz moze obrotów nie starczyć :)