Skocz do zawartości

Temperatura robocza oleju w Waszych BMW a szczegolnie w N55?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie z czystej ciekawosci jaka jest temperatura robocza oleju/cieczy chlodzace w Waszych Bemkach a w szczegolnosci w silniku N55 ?

Zastawiam sie czy bmw troche nie przegielo z tymi temperaturami miedzy 103 a 110 na plynie chlodniczym

Opublikowano
witam

12.2.4. System protection

Strona nr 92 :cool2:

https://www.bimmerpost.com/goodiesforyou/N55-guide-BIMMERPOST.pdf

P.S.

- temperatura cieczy : 117 °C - 124 °C

- temperatura oleju : 150 °C - 157 °C

Dzieki :) informacje zawarte w tym pdf zmieniaja postac rzeczy i poglodow. Mimo wszsytko uwazam, ze temperatury sa abstrakcja jesli chodzi o wieloletnia bezawaryjnosc. Spotkalem sie z roznymi sposobami na obnizenie temperatury w N55 ale niestety opcja zastosowania tych patentow u mnie w silniku jest mocno komplikacyjna gdyz mocowanie filtra olejowego jest zupelnie inaczej rozwiazane niz w innych n55 montowanych w roznych modelach bmw. Nie chcialbym zaklinac rzeczywistosci, ale powiedzmy, ze mialbym spokojniejsza glowe gdybym widzial temperatury zblizone do 100 stopni anizeli 110... Takie moje zdanie :)