Skocz do zawartości

COMPACT - Jak sie dobrać do filtra kabinowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ma ktoś na to pomysł? Odczepiłem tylko tą kratkę na podszybiu i nie wiem co dalej :> Gdzie ten filtr dokładnie jest?
Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano

I niestety lipa...

U mnie wygląda to troszke inaczej niż na tej instrukcji ze strony filtrona(tam jest napisane ze to jest filtr do wersji z klimą. Ja jej nie mam. Ale podobno brudny filtr sprawia ze nie mam prawie nadmuchu do wnetrza :evil:

Dodaje foto. Może mi ktos pomoże...

W wersji bez klimy nie bedzie czasami za schowkiem pasażera? :roll:

http://img291.imageshack.us/img291/1974/filtrqj3.th.jpg

Opublikowano

filtron nie podaje instrukcji co do wersji bez klimy, ewentualnie moglem ja przeoczyc :(

u mnie jest tak jak w instrukcji (wersji z klima)

Opublikowano
Mnie sie wydaje, ze chyba compact to nie byl wyposazany w takie filtry jak nie mial klimy. Ale tak mi sie tylko wydaje, nigdy tam nie zagladalem. Jak tylko ustalisz inaczej - napisz to wymienie - za twoja rada oczywiscie. Czekamy - chyba wszyscy szczesliwi posiadacze compaktow !
Opublikowano

Skoro dmuchawa na najwiekszym zakresie nie dmucha prawie wcale to chyba musi być jakiś filtr ktory nie był fdawno wymieniany... :roll:

Sedan bez klimy ma cos takiego za schowkiem wiec kompakt chyba tez?

Jutro rozbieram schowek choc najpierw wolalbym kupic filtr odpowiedni co by nie robic tego dwa razy... :evil:

Opublikowano
Mnie sie wydaje, ze chyba compact to nie byl wyposazany w takie filtry jak nie mial klimy. Ale tak mi sie tylko wydaje, nigdy tam nie zagladalem. Jak tylko ustalisz inaczej - napisz to wymienie - za twoja rada oczywiscie. Czekamy - chyba wszyscy szczesliwi posiadacze compaktow !

Hmmm no to co to jest w takiej platikowej czarnej obudowie (troche tube przypomina), jest ona po prawej stronie jak maske otwierasz pod zbiorniczkiem z plynem hamulcowym, pod gniazdem komputera...??Moze ktos wie, napewno jakis filtr...tylko jaki...??I czy tam sie go wymienia??

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Hmmm no to co to jest w takiej platikowej czarnej obudowie (troche tube przypomina), jest ona po prawej stronie jak maske otwierasz pod zbiorniczkiem z plynem hamulcowym, pod gniazdem komputera...??Moze ktos wie, napewno jakis filtr...tylko jaki...??I czy tam sie go wymienia??

Też jestem ciekaw? :D

Opublikowano
No tak... obejrzalem sobie wszystko dokladnie i nie widze, zeby do tego czegos czarnego owalnego dochodzily przewody powietrzne, ani odchodzily. Sa tam wiazki z przewodami, ktore steruja praca silnika. Na stronie www.realoem.com wklepalem 7 pozycji swej ukochanej i po dokladnym obejrzeniu wszystkich filtrow nie odnalazlem tego, ktorego szukamy. A moze nie zauwazylem? Jedno pewne w typowym dla 3 miejscu tego filtra /ow/ nie ma, chyba ze z klima. A moze ktos wie na ten temat wiecej i pomoze, tak jak juz mi pomogli?
Opublikowano
No to ja mam ten filtr na 100% CU 1720-2...heheh, tylko powiedzcie mi do czego on jest??I czy trzeba go zmienic??

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
tylko powiedzcie mi do czego on jest??I czy trzeba go zmienic??

Jest to filtr przeciwpyłkowy i filtruje powietrze które dostaje się do wnętrza pojazdu, czy trzeba go zmieniać? Hmm... Wszystkie filtry od czasu do czasu się wymienia no to i te (są chyba dwa) też. Polecam MANN-a.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano
No to ladnie. Mnie tez wyszlo, ze mam taki lub takie filtry, tylko gdzie one sa i jak sie je wymienia? A moze ktos wymienial w compakcie takowe.
Opublikowano
No to ladnie. Mnie tez wyszlo, ze mam taki lub takie filtry, tylko gdzie one sa i jak sie je wymienia? A moze ktos wymienial w compakcie takowe.
Opublikowano
Witam. Już ten temat był poruszany na forum, ale jeszcze raz się wypowiem. U mnie jak mi przyszło do głowy żeby filtr wymienić (mam klimę) ASO stwierdziło że w tym modelu są stosowane dwa rodzaje. Niestety u mnie filtra NIE MA co ich bardzo zdziwiło zarówno na podszybiu gdzie jest stosowany w 1 przypadku (2 małe kwadratowe filterki) ani jak w 2 przypadku za schowkiem pasażera w kabinie (podobnie jak w sedanie- tylko że powinien być taki owalny) Nie zmartwiłem się tym zbytnio bo parę złotych zostało w kieszeni a problemu z nawiewem nie ma chociaż jeżdżę już ponad 3 lata tym autem. Pozdrawiam wszystkich poszukujących filtrów w kompakcie :D
Tomek
Opublikowano

Wygląda na to, że ja też mam CU 1720-2 czyli wersja bez klimy. Miejsce zamontowania jest takie samo choc ksztalt filtra troszke inny tylko chyba trudniej sie bedzie do niego dostać...

Jutro sie okaże ;)

Opublikowano

No i wszystko jasne...

Mam TAKI filtr a nawet dwa bo po obu stronach wentylatora. Jest tam też instrukcja montażu. Wszystko przebiega dokładnie tak jak w niej i wreszcie mamy sprawny nawiew który dmucha na pełnych obrotach :D

PS. Stary był po prostu czarny... Chyba nikt go nie zmieniał od nowości...

Powodzenia!