Skocz do zawartości

Ciężko wchodzą biegi a wszystko-nowe i wymienione! Pomozcie!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na prosbe znajomego:

e36 1.8 silnik m43

Strasznie ciezko u niego wchodza biegi - tak jakby skrzynia juz prawie chciala zazgrzytac. Normalnie jak w jakims starym zuku. Co teraz zrobic w sytuacji gdy:

- skrzynia wymieniona - na starej bylo tak samo wiec watpliwe zeby chodzilo o synchronizatory - zreszta tak jak mowie nic nie zgrzyta,

- nowe kompletne sprzeglo SACHS,

- wysprzeglik jest dobry,

- sprzeglo niezapowietrzone,

- plyn hamulcowy max,

- olej w skrzyni wymieniony w serwisie BMW - czerwony,

Jedyne co jeszcze to pukniecie przy wkladaniu biegow (wlasciwie chyba wszystkich) pod tylna kanapa - ale czy to moze miec jakis wplyw na chodzenie skrzyni???? Pomozcie prosze.......Coraz wiecej to kosztuje a efektow zadnych - co robic?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Hej

nie podam konkretnych rozwiązań ale może zainspiruję

Na chłopski rozum to jeszcze ustawienie samej skrzyni - czy wszystko jest idealnie osadzone względem reszty ( może był jakiś wypadek - ktoś uderzył dołem/ spodem - rów , krawężnik , słupek - - -lub może brakuje jakiś podkładek i jest za ciasno skęcone ).

drugie co mi przychodzi

Gałka zmiany biegów - sam mechanizm wybierania

po trzecie

ciekawy jest stuk w momencie wrzucania - to objaw tak jakby mimo wymian sprzegła do końca nie wysprzęglał

ciekawe - napisz jak rozwiążesz problem :mad2:

Pozdro :hand:

MarioBigRed

Opublikowano
Umnie to samo tez jest ten puk:) no ale cuż wsumie nie denrwuje jakos bardziej wiec jezdze i staram sie tym nieprzejmowac :)
Opublikowano
u mnie tez jest pukniecie, jak zmieniam z jedynki na dwojke...i to tylko czasami. Jak zmieniam delikatnie albo jak troche "pobrandzluje" wajcha :norty: to juz jest oka. Z tego co w innym poscie koledzy pisali to chyba jest poduszka pod skrzynia do wymiany...

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
jak na poduchach jest?? ok?

Poduchy wygladaja na dobre - i tu pytanie - czy mimo tego ze wygladaja na dobre moga byc zle???? :mad2:

Laczenie skrzyni z walem tez wyglada na dobre - czy mimo idealnej gumy z zewnatrz moze byc do wymiany??? :duh:

Opublikowano

hej...

No wiesz..wszystko możliwe...sprawdz czy z każdej strony skrzynka leży idelanie na poduchach...tzn. czy na każdej poduszce jest tak samo osadzona...jakieś szpary szczeliny....etc..

pzdr

Opublikowano

Dzisiaj wszystko sprawdzone podobno u mega speca od BMW - poduszki, wysprzeglik, odpowietrzenie, luzy, plyny, tuleje, pompa sprzegla itd itp.

Diagnoza: Wszystko elementy sa sprawne - uwaga: nie wysprzegla sprzeglo!!!! Drugie sprzeglo z kolei nie wysprzegla!!!! :duh: Tragedia!

Co moze byc tego przyczyna zakladajac ze jest dobrze poskladane? :cry2:

Opublikowano

:mad2:

Niki mam identyczny problem :?

Siedze przed kompem i czytam rużne posty jeżdże do mechników (ale nie daje im samochodu do naprawy, SAM TO ZROBIE) i z tego co wnioskuje to jakaś "głópota" się zyżyla. Zaczne od dokladnego sprawdzenia lewarka i wzystkich podzespołów odpowiadających za jego prawidlową pracę.

Napisze jak będę coś wiedział, Ty też daj znać jak by co.

Pozdro :doh:

-=BAWARKA TO DOBRA PARA DLA MNIE -=

http://img512.imageshack.us/img512/2996/333333333yq4.jpg

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=43306&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Opublikowano
Nie wiem- a sprawdzałeś same cięgno? jak ono wygląda? jest odpowiedni luz?

Jest git - dzisiaj tez to sprawdzali! Juz chyba nie ma nic do sprawdzenia a moze to sie ulozy po kilku tysiacach? Przeciez nie bedziemy 3 raz sciagac skrzyni!

Aha - wiecie co jest dziwne - przypalenie tarczy troche poprawia sprawe - czyzby byla za gruba???? Ale przeciez to w koncu Sachs :duh: