Skocz do zawartości

czy to skrzynia konczy zywot????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ! Posiadam E39 540ia i mam pewien klopot ktory sie pojawil ok 30 min temu ,i jestem troszke przerazony...otoz dzisiaj ruszalem na asfalcie z piaseczkiem niefortunnie niezauwazylem ze mam wylaczony asc :duh: i skrzynia przelaczyla mi z jedynki na dwojke z odcieciem!!!niewiem jak to jest mozliwe ale tak sie stalo teraz objaw jest nastepujacy: za kazdym razem przelacza mi z 1 na 2 z odcieciem tak ok 1 sekunde i drugi w trybie D na 1 przy wchodzeniu na ok 1,5 tys obrotow wskakuje mi jakby luz!! na tiptronicu na 1 to nie wystepuje....pomocy czy to mozliwe ze skrzynia sie zaprogramowała??
Opublikowano
no wiec reset nic nie pomogl, skrzynia zarowno na D/ D sport i steptronicu z 1 na 2 przelacza z wyraznym opoznieniem przy maksymalnym wcisnieciu pedalu gazu silnik dochodzi do odciecia i dopiero wtedy przelacza na 2 , skrzynia wydaje sie jakby gubila 1 przy ruszaniu z startu zatrzymanego wrzuca jakby luz i po chwili lapie w wszytkich trybach pracy to wystepuje , niewiem czy to moze miec jakis wplyw ale wczoraj zalozylem dojazdowke na tylne prawe kolo 195/55/15 normalnie mam 245/40/17 niewiem czy to moze miec jakis wplyw??
Opublikowano
no to lipa, pewnie spaliłeś tarczki ale dla pocieszenia ci powiem ,ze nie są drogie bo niedawno robiłem cośtamtronika w 728 to tarczki nowe ZFa kosztowały coś 28 zł szt wymieniłem dwa pierwsze biegi bo gość oszczędny i nie chciał wszystkich, i skrzynia hula jak cza, ale zrywów już nie robi
BMW sie nie psuje
Opublikowano

ja za wymiane tych tarczek nie wziołem nic bo to sąsiad ale sami zdjeli skrzynie i przyniesli do mnie ja tylko rozebrałem powiedziałem co do wymiany oni części załatwili złożyłem a oni skrzynie sami załozyli podjechali tylko pokasowałem błedy bo były w strowniku skrzyni i to wszystko

tylko ,że tamta jak młody przyszalał to straciła od razu wszystkie biegi do przodu został tylko wsteczny ale tarczki były popalone a jedynka spalona

BMW sie nie psuje
Opublikowano

a powiedz mi jaka ja mam skrzynie ?

pewnie taka co sie psuje.. :cry2:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
pewnie nie taka co sie psuje u ciebie jakiś zawór sie zawiesił i stąd te cuda, turbina czy konwenter to też nie bo jak to jest zepsute to jak dasz na D i trzymasz hamulec to auto zgaśnie to było jakieś chwilowe nie domaganie zaworu ja to bym choć tego BMW nie zaleca zmienił filtr i olej bo niewiem choć pytałem ile twoje auto ma najechane
BMW sie nie psuje
Opublikowano
pytales ,pytales ale ja pisalem 205 tys..radzisz filtr wymienic?

Opublikowano
no to jak nowa jest nic sie nie powinno dziać ja jeździłem taką pół roku ale 530D 99r w sumie tylko pompa wysokiego ciśnienia padła i miała 160 albo 180 tys jak sie spaliła ale tak to sie nic nie działo
BMW sie nie psuje
Opublikowano
powiem ci ,ze treraz jest tak jak by nic sie nie stalo..moze faktycznie jakis zawor..jutro zobaczy od spodu ..ale filtra nie wymieniac?

Opublikowano
jeszcze tego nie robilem,ale jutro postaram sie przeznaczyc na to pare godzin..tzn jesli chodzi o klemy to okolo10min trzeba je ze soba zlaczyc..tak?

Opublikowano
ups...jakis czas temu tak zrobilem..przeczytalem o tym na forum ..tzn mialem problem z moim antynapadem..i pomyslalem ,ze to pomoze..czyzbym cos zle zrobil????? :duh:

Opublikowano

tak sie robiło a E32 w E 34 ja to nawet jak zmieniam akumulator to nie dopuszczm do zaniku napięcia po to jest komputer żeby kasować usterki a nie śćiągać klemy to nie opel

a wykasujesz dosłownie wszystko aprzy zakładaniu klemy bog sam wie co w tych sterownikach sie dzieje i później sie cuda dzieją

BMW sie nie psuje
Opublikowano (edytowane)

Tak- wszystko znika ...i godzina na zegarku...i ostatnie średnie spalanie ... :duh:

makabra. Nie robcie tego resetu bo wam sie jeszcze cos w silniku urwie :!:

Sterowniki są adaptywne- nie szkodzi im utrata danych..,a jesli szkodzi to chetnie posłucham dlaczego.

Edytowane przez Frank
Opublikowano

ups...chyba sam sobie jestem winny..co radzisz?

przypomnialem sobie ,ze jak zmienialem kierownice to akumulator odlaczylem..na okolo 15-20min..

Opublikowano
wiec co ja mam teraz zrobic? moze te moje awarie sa przyczyna tego ,ze wczesniej zresetowalem kompa..co robic co robic?? :modlitwa:

Opublikowano
Frank ty to masz poczucie chumoru przecież sam wiesz ,że często po odłączeniu w BMw sie gupoty dzieją

jesli sterownik straci dane to bedzie chodził na programie standardowym, niezoptymalizowanym....jesli damy mu czas na ponowne dopasowanie w czasie normalnej jazdy , to nie ma prawa sie nic dziac. U mnie sie nic nie działo ani u moich znajomych takze...( E32, E34, E38 ) .Żadnych głupot - wrecz przeciwnie- w wiekszosci przypadków, wszystko lepiej chodzi.

Wiem ,ze na pewno Motroniców //M od E39 wzwyz nie nalezy traktowac resetem, gdyz tam - nic to nie daje- błędy zostają.