Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam do Was goraca prosbe, potrzebuje pomocy przy kupnie auta.

Interesuje mnie jedno autko, 2000r prod. itd. Auto jest sprowadzone z wloch, nie jest zarejestrowane, stoi w Polsce u handlarza. Co powinienem sprawdzic przy zawieraniu transakcji?

Nie chodzi mi o stan techniczny a o dokumenty. Bede jechal 500km po nie i nie usmiecha mi sie tam wracac jak sie okaze ze czegos zapomnialem.

Co powinienem zalatwic i w jakiej kolejnosci? To moje pierwsze autko, prosze wiec o wyrozumialosc.

Mam do zalatwienia Urzad Celny,pierwszy przeglad,Rejestracje,Ubezpieczenie. Co powinienem zalatwic i w jakiej kolejnosci?

Opublikowano

Gdy będziesz miał auto już u siebie w pierwszej kolejności robisz pierwszy przegląd techniczny. W drugiej kolejności tłumaczenia dokumentów oraz zgłaszasz do urzędu celnego chęć zapłaty akcyzy. Wypełniasz druk w którym określasz datę z którą auto wjechało na terytorium Polski. Ot tej daty masz pięć dni na zgłoszenie do urzędu celnego. Data oczywiście nie może być późniejsza niż przegląd techniczny. Z tłumaczeniami, przeglądem, dowodem wpłaty akcyzy oraz dokumentami pojazdu udajesz sie do wydziału komunikacji i rejestrujesz samochód.

Dokumenty jakie musisz mieć dotyczące samochodu:

Umowa kupna sprzedaży, dokumenty rejestracyjne auta oraz potwierdzenie faktu wyrejestrowania auta za granicą.

Najpradopodobniej handlarz wciśnie Ci umowe kupna sprzedazy z Włochem w której wpisze Ciebie jako nabywcę pojazdu. Większośc tak robi i niestety istnieje zawsze jakieś ryzyko, ponieważ nie znasz poprzedniego właściciela oraz nie wiesz jaka umowa została we Włoszech.

Musisz sprawdzić czy auto ma jakieś tablice na których mógłbyś dojechac z miejsca zakupu, oczywiście po ubezpieczeniu auta. Można wykupić ubezpieczenie graniczne na 30 dni.

Powodzenia

Opublikowano
Czyli po spisaniu umowy kupna/sprzedazy powinienem pojsc np do PZU i poprosic o ubezpieczenie na 30dni? Auto ma wloskie blachy. Na takich blachach ubezpiecza czy wydadza mi jakies tymczasowe na msc?
Opublikowano
Takie ubezpieczenia sprzedają agenci, pośrednicy w komisach, więc oddziały PZU, Warty itd itp też