Skocz do zawartości

BMW E36 318IS 1994r. Pomoc z OBD, INPA, NCS :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich :)

Mam pytanie, czy istnieje jakiś sposób, żeby się podłączyć pod komputer w BMW E36 318IS z roku 1994 ?

Ten samochód posiada tylko okrągłe stare gniazdo OBD pod maską, ale wiem, że ciężko podłączyć pod nie komputer i sprawdzić jakiekolwiek parametry, kodować czy pousuwać błędy.

Dopiero chyba od roku produkcji 1996, idzie cokolwiek robić w komputerze, nawet zestaw kabli potrzebnych do podpięcia pod auto i uruchomienie INPY na allegro w opisie sprzedawcy mają, że pasuję do E36 od roku produkcji 1996.

Zależy mi na możliwości usuwania błędów, sprawdzania parametrów i kodowania różnych możliwych funkcji, jak na przykład automatyczne ryglowanie drzwi po przekroczeniu danej prędkości, czy kodowanie licznika by dobrze wskazywał kilometry.

Ma ktoś z forum jakieś pomysły w jaki sposób mógłbym się połączyć z samochodem by normalnie sprawdzać wszystko w INPIE, czy zmieniać i kodować funkcje w NCS :) ?

Potrzebny jest jakiś specjalny kabel i program inny, czy trzeba zmieniać instalację w aucie (jeśli trzeba zmienić instalację, to co dokładnie trzeba wymienić bym mógł korzystać z INPY, NCS itp ? :)

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję, czekam na odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz mieć interfejs pod port com (rs232), czyli ADS, i z tego co pamiętam INPA i tak nie obsłuży tego silnika, tylko potrzebny DIS. NCS będzie normalnie działać.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Hej :)

Byłbyś tak miły i znalazł mi jaki kabel dokładnie muszę kupić by móc podłączyć pod komputer to auto :) ?

I rozumiem, że jak NCS będzie działało, to normalnie przez ten kabel będę miał możliwość kodowania :) ?

I jak to jest z live data ? Jeśli INPA nie obsłuży tego silnika to, live data jest z DIS :) ?

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Interfejs do mojej e34 miałem taki

https://allegro.pl/oferta/interfejs-bmw-ads-inpa-rs232-dis-diagnostyka-bmw-9935338477

Pamiętaj że trzeba mieć laptop z fizycznym portem com.

Można nim kodować NCSem bez problemu.

Live data w DISie działa z bardzo dużym opóźnieniem, nie podejrzysz na bieżąco zmiany parametrów w czasie jazdy. Na postoju tak, np rozgrzewania silnika. Błędy kasuje bez problemu i koduje sam jednym kliknięciem dodanie niektórych funkcji, co można dokodować dla e36 w ten sposób to niestety nie wiem, trzeba wejść w listę.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.