Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z licznikiem w bmw e36 325 tds 96r. Ostatnio zmieniałem przewody hamulcowe elastyczne do prawego tylnego koła i musiałem zamontować też reparaturke odpowietrznika, po tym zabiegu chciałem przejechać i sprawdzić czy wszystko jest wporządku, niestety po przekręceniu kluczyka zamiast przebiegu wyświetlił mi się napis code i żadna wskazówka nawet nie drgnie, klimatronik wyświetla obroty a obc wkazuje zarówno stan paliwa jak i prędkość więc domyślam się że to wina licznika, i tu moje pytanie brzmi czy można to code jakoś samemu skasować, czy po prostu licznik umarł i trzeba go wymienić. Mała aktualizacja dzisiaj postawiłem auto do słońca żeby się wygrzało bo na okrągło stoi w garażu i przed chwilą po włączeniu zapłonu wyświetliło się PPPPPP i znowu wróciło code. Szukałem w wyszukiwarce ale nic mi się nie wyświetliło.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Uszkodzona kość pamięci licznika, najlepiej licznik wymienić na używkę.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Dziękuję za odpowiedź, a co z przebiegiem znaczy w sensie że jak będzie niższy niż w moim to da radę to skorygować? Bo jak będzie wyższy to nie problem. Aha no i czytałem o jakieś kropce po zmianie liczników jak się przebieg nie zgadza z tym zapisanym w kompie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko da radę zrobić tylko trzeba mieć sprzęt. Żeby nie świeciła kropka przy liczniku, to numer vin musi się zgadzać z reszta auta. Wszystko do zrobienia, są ludzie co to bez problemu ogarną.
Opublikowano
A jakieś namiary na nich może masz? Czy jak ich szukać tu na forum czy przez google? I najważniejsze czy trzeba do takiego kogoś autem podjechać czy wystraczy licznik czy oba liczniki wysłać z numerem vin?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Po wymianie liczników wszystko działa, zauważyłem nawet że kontrolka od oleju szybciej gaśnie myślałem że to kwestia pompy albo że smok jest zatkany a to się okazało że to coś nie tak było z tamtym licznikiem. Chciałbym się tylko dowiedzieć do kogo udać się na korektę licznika ponieważ w nowym jest niestety niższy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli masz pasofta i pamięć w liczniku z serii 93Cxx jest duża szansa że po prostu zmienisz przebieg pasoftem.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Nie wiem czy dalej pisać w tym temacie czy założyć nowy, ale po wymianie licznika pojawił się inny problem, wszystko teraz działa normalnie nawet kropki przy przebiegu nie ma chociaż jest niższy niż w starym, ale ja nie o tym, w liczniku często tak jak by odcinało prąd wskazówki znowu opadają wszystko gaśnie oprócz kontrolek od abs poduszek i jak jest zaciągnięty ręczny to też od niego po chwili wszystko wraca do normy, z początku wydawało mi się że to wina włączonych nawiewów bo mam do wymiany tego tzw. jeża , ale czy to możliwe żeby on to robił?
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego ginie ci gdzieś napięcie na liczniku albo brak masy, może to być również problem kostki stacyjki.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A które piny w liczniku miałbym sprawdzić? I masa że ogólnie gdzieś na karoserii czy ta do samego licznika? Ale chyba jak by masa ginęła czy zasilanie to cały licznik by się wyłączał a jak tak się dzieje to kontrolka abs kontrolka od poduszek i ręczny jak jest zaciągnięty się cały czas świecą. Kostka stacyjki była zmieniana z 3 lata temu, stukałem też w nią jak się tak działo ale nic nie dało. I dzisiaj jak brat pojechał do sklepu to jest +/- 3 km w jedną stronę to jak jechał do to 3 razy tak się stało a jak wracał to już ani razu.