Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Mam problem , a mianowicie przy skręcie jadąc powoli słychać puknięcie z tyłu samochodu . Tak jest jadąc w prawo czy w lewo .Puknięcie jest jednorazowe. Potem jest normalnie. Żadna kontrolka się nie pali, Dzwięk pochodzi z tyłu samochodu . gdzieś z okolicy dyfra. Może jakaś wskazówka. Czego to może dotyczyć ? Silnik 2.0 manual.

?

Opublikowano
Kontrolki się nie świeca samochód jeździ normalnie tylko te szarpnięcia przy skręcie dodam że zachowawczo mechanik wymienił mi nastawnik I go zaadoptował .Odgłos czućpod tylnym siedzeniem
Opublikowano
Zębatkę wymieniłem Sam na nowa mimo że była dobra jednak Mechanik stwierdził uszkodzony nastawnik Od strony elektrycznej a usterka dalej jest
Opublikowano
Ja nie muszę się chwalić a to co napiszę jest z moich doświadczeń i spotka się zapewne z krytyką albo śmiechem. W moim aucie takie stuki powodowała skrzynia rozdzielcza i po wlaniu Motula DCTF wszystko ucichło i tak ma nakręcone już 370 tyś km i nadal jeździ. Owy olej zmieniam co 5o tys km.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Odnośnie oleju w skrzynce to wymienilem go jakieś dziesięć tysięcy kilometrów wcześniej , a co do wału to robione były krzyżaki i wyważany wal.
Opublikowano
Jaki wlałeś ? u mnie po ravenolu dalej były stuki a po motulu jak ręką odjął
Opublikowano
odżałuj te 35 zł na litr motula a wchodzi tylko 0,7. Myślę że stuki ustąpią. U mnie tak było dziwne ale prawdziwe
Opublikowano
Powiedz mi tylko dlaczego stuki są z tyłu a nie dochodzą ze środka tam gdzie jest skrzynka
Opublikowano
U mnie też było szarpanie i stuki z tyłu na skrętach na rondach itp. Po zmianie z rawenola na motula jak ręką odjął. Mi pomogło. Odżałuj te 35 zł a zobaczysz, że będzie dobrze. Piszę to tylko i wyłącznie ze swoich doświadczeń. x3 przejechałem już z 300 tyś km sam naprawiając i przeglądając wszystko to mogę chyba coś niecoś już powiedzieć. Moje skromne zdanie zmień na Motula DCTF
  • 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Podpinam się przekopałem sporo tematów. Jestem swiezo po wymianie oleju Ravenoil i zębatce. Auto mam od grudnia. Kontrolki nie palą sie. Wczesniej poszarpywał

przy rozpedzaniu sie i czasami na rondach i przy ruszaniu ze skrzyżowania lewo/prawo stuki w okolicach mostu z tylu. Spinanie napędu sztywne jakby. Olej był zurzyty i zebatka wytarta. Wymiana, adaptacje. Szarpania brak ale teraz czesciej mi wali z tyłu za towar. Przed zmiana w ista błędy 005EB1 DSC zasilanie czujnika kąta skretu. A w impie 55C4 Can message DSC1. Ten sam błąd tylko inna interpretacja ? Co sprawdzic ? Podmieniałem czujnik przyspieszenia poprzecznego/wzdłużnego bo jest okazja. Bez efektu. Chyba ze kodowac go trzeba ?? Jestem skłonny spróbować zalac motula dtfc. Bo tansze rozwiazania kończą sie.

Opublikowano
Tego na kolumnie kierowniczej ? Nie. Zapomniałem dodac wyzej ze opony rowne, felgi fabryka 17" i cisnienie z tabliczki.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kalibrowalismy na nowo nastawnik, czujnik kąta skretu wszystko konczy sie pozytywnie. Dalej błąd zasilania czujnika kąta skretu wystepuje. Czujnik przyspieszenia poprzecznego/wzdłużnego jak poruszasz autem wartosci zmieniaja sie. Jak stoi bliskie zeru. Wbił mi raz jeszcze wymiane oleju w vtg. Moje odczucia po zabiegu.. kontrolka 4x4 pierwsze 3x uruchomienia i przejazdy nie gasła. Waliło mocniej i częściej. Niedawno zgasła jest i spokojniej. Powinna zapalać sie po uruchomieniu ? Jest tak ze odpalam i sie pali do poki nie ruszę się.
Opublikowano

jaką masz skrzynie biegów manual czy automat .Robiłeś kalibracje skrzynki vtg sprawdzałeś bezpiecznik f40 w schowku i f 04 w szkrzynce na podszybiu

masz jakieś błedy z isty czy diagnozujesz chińczykiem ista poprowadzi po nr błedu