Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam piszę pierwszy raz na forum Proszę o wyrozumiałość mam BMW X3 f 25 2014r 2.0 diesel przebieg ponad 105000 km. Trzeszczenie stukanie metaliczne pojawia się spod deski rozdzielczej okolice zegarów przy obrotach od 1200 do 1600 na jałowym biegu i na każdym biegu. Co to może być? Czy czy przyspieszam czy zwalniam ten dźwięk pojawia się tak jakby skądś przenosiły się wibracje i coś hałasuje.?
Opublikowano (edytowane)

Witam, to najprawdopodobniej filtr paliwa uderza o podłogę przy ścianie grodziowej. Musisz go przesunąć. Ew. inaczej zamocować. Było o tym na forum, u mnie tak było jak mówisz. Zamocowany w inny sposób i jest gitara. Pozdrawiam.

edit: u mnie to było takie stukanie jak by coś wpadała za licznikami w rezonans i stukało. Strasznie denerwujące. Na małych obrotach, przy ruszaniu i czasami na postoju. Przesunięty trochę filtr i przewody paliwowe i jest ok. Stukały o ścianę grodziową, ewidentny ślad był. Na zewnątrz tego nie było słychać, w środku tak jak pisze i np. jak by maska czy coś wpadało w drgania. Nagrać film z tego -raczej ciężko będzie to usłyszeć na filmie.

Edytowane przez marcin62
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Mam u siebie identyczne objawy jak opisał kolega w pierwszym poście. Czy może komuś udało się rozwiązać problem, namierzyć co jest odpowiedzialne za metaliczne dźwięki? W moim przypadku nie jest to wina filtra paliwa. A dźwięk słychać tylko z wewnątrz. Z zewnątrz nie słychać ani pod spodem ani pod maską silnika. Dźwięk słychać tylko w zakresie 1400 - 1600 obr/min. Link do nagrania:

https://drive.google.com/file/d/1amZS6zPXjuwl7iBDHE3WGsDacW0eFkGF/view?usp=share_link

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Mam u siebie identyczne objawy jak opisał kolega w pierwszym poście. Czy może komuś udało się rozwiązać problem, namierzyć co jest odpowiedzialne za metaliczne dźwięki? W moim przypadku nie jest to wina filtra paliwa. A dźwięk słychać tylko z wewnątrz. Z zewnątrz nie słychać ani pod spodem ani pod maską silnika. Dźwięk słychać tylko w zakresie 1400 - 1600 obr/min.

problem rozwiązany - przewody paliwowe

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

u mnie w x3 f25 2017r to samo w zakresie 1500-1600 tez metaliczny dzwiek i slyszalny tylko w srodku . Przebieg 140tys i nie moge tego namizyc.Ktoś może to ogarnął