Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na dniach dojdą do mnie nowe felgi oraz opony nie wiem tylko czy muszę do nich dokupić jeszcze czujniki ciśnienia w oponach ( te czujniki z wentylkiem ).

Gdy wchodzę w idrive i w stan samochodu, mam tam pomiar ciśnienia w oponach (rpa) czyli z tego co się orientuję ciśnienie jest mierzone przez istniejące już czujniki abs poprzez prędkość obrotową. Czy jednak muszę dołożyć do tego te czujniki montowane w felgi?

• Moderatorzy
Opublikowano
Skoro pomiar jest z ABS to w kołach nie ma czujników.

spacer.png

Opublikowano
Co dziwne w Bimmercode opcje tego żeby w idrive pokazywało mi się ciśnienie i temperatura mam włączoną i na ekranie widac bar i °C ale bez wartości. Napisane jest że żeby się to pokazało to auto musi być wyposażone w czujniki, czyli wychodzi a to że tych czujników nie ma :?:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wydaje mi się że łatwo można sprawdzić czy w obecnych kołach masz czujniki. W jednym z kół wykręć zaworek i czymś miękkim, elastycznym delikatnie sprawdź słupek wentylka, czy jest przelotowy czyli (nie ma czujnika) czy nie jest przelotowy (jest czujnik).
Opublikowano
Ja mam czujniki przykrecane do zaworu śrubką z otworem na wylot (oryginał) a więc ta metoda się nie sprawdzi...występują różne zawory - metalowe i gumowe i tak na prawdę puki nie ściągnie się opony to nie można dać sobie ręki obciąć - bo juz bym nie miał ręki; )
Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gumowe z czujnikami ciśnienia? No chyba coś Ci się pomyliło.

Jeśli jest guma, to na pewno nie ma czujnika.

Matty08 który rok auta, ECE czy USA? Rozkoduj VIN i będzie wiadomo czy masz RDC czy RPA, a więc czy potrzebujesz czujników czy nie.

Opublikowano

Weraja ECE, rok 2012

No właśnie przy kupnie miałem rozkodowany ale zapomniałem, zrobić sobie zdjęć a teraz kolejne 50zł za rozkodowanie musiał bym dać :D :(

Jutro zadzwonie do ASO może będą tak mili i wyślą mi liste wyposażenia :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to na 100% masz RPA, więc żadne czujniki w kołach nie są potrzebne.

VIN rozkodowuje się za darmo.

Opublikowano
Sołtys ale w tych darmowych nigdzie nie ma listy wyposażenia auta, sprawdzałem kilka, i mają tylko podstawowe dane, a po więcej trzeba zapłacić.
Opublikowano
Jeśli masz jakiś dobry sposób żeby sprawdzić bez konieczności xapłaty to możesz się podzielić, będę wdzięczny :wink:
Opublikowano
Gumowe z czujnikami ciśnienia? No chyba coś Ci się pomyliło.

No właśnie ja mam gumowe i tez dawałem sobie rękę obciąć ze nie ma czujnika a tu niespodzianka; )

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pewno nie OEM, bo takich nie było gumowych.

Potwierdzam.

Oryginalne BMW czujniki w F30 https://oponyfelgialu.pl/czujniki-cisnienia-bmw-mercedes/421-czujnik-cisnienia-bmw-f20-f21-f22-f30-f31-f33-f34-f49-e83-f86-f16-f15.html nie żadne gumowe i z przelotowym otworem zaworka, jak widać.Takie są w moim samochodzie kupionym w polskim salonie.